Jak zrobić smoothie? Najlepsze przepisy na owocowe koktajle

Jak zrobić smoothie? Najlepsze przepisy na owocowe koktajle

Stanowi doskonałą alternatywę dla wyciskanych soków, dostarcza niezbędne dla organizmu witaminy i minerały oraz może zastąpić pełnowartościowy posiłek – to tylko kilka z wielu zalet smoothie. Ten popularny koktajl owocowy cieszy się w ostatnich latach ogromną popularnością. Sprawdź, jakich produktów bazowych użyć do jego przygotowania. Przekonaj się, dlaczego warto pić te orzeźwiające napoje i zainspiruj się pysznymi przepisami.   

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Czy smoothie jest zdrowe?

Swoją popularność zawdzięczają osobom dbającym o zróżnicowaną dietę i zdrowy tryb życia. Obecnie smoothie można zakupić w każdym sklepie spożywczym czy restauracji. Najlepiej pokusić się jednak o domową wersję pysznego napoju. Owocowe i warzywne koktajle z powodzeniem mogą zastąpić cały posiłek np. deser czy śniadanie. Spożyte na początku dnia powinny pobudzić metabolizm na następne godziny. Są istną bombą witaminową, która zawiera również niezbędne składniki odżywcze oraz przeciwutleniacze.

Dlaczego warto pić smoothie? Gęsty napój na bazie owoców z różnymi dodatkami sprawdza się jako posiłek spożywany w biegu, syci na długo i jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dodatkowo istnieje mnóstwo wariantów i możliwości smakowych. Domowa wersja koktajlu wymaga wyłącznie posiadania dobrego blendera. O tym, który sprzęt sprawdzi się najlepiej, dowiesz się pod tym linkiem

Zastanawiasz się, czy napój sprawdzi się na diecie? Wszystko zależy od tego, ile kalorii ma smoothie przygotowane domowym sposobem. Choć wiele zależy od użytych składników, to przeciętny koktajl zawiera 100-200 kalorii. Pomimo więc, że są lekkostrawne i zdrowe, to zawierają cukier (a to oznacza dodatkowe kcal). Jakich produktów należy unikać, aby przekąska nie zamieniła się w kaloryczną bombę? Przede wszystkim jogurtów beztłuszczowych i smakowych, napojów owocowych, słodzików (w tym miodu) czy oleju kokosowego oraz masła orzechowego.  

Z czego zrobić idealne smoothie?  

Przygotowując domowe smoothie, możesz eksperymentować i dopasowywać smak do własnych preferencji. Dużą zaletą tej formy posiłków jest nie tylko łatwość ich stworzenia, ale również ogromna różnorodność składników. Wykorzystaj to, co masz w lodówce do przyrządzenia koktajlu dla aktywnych lub wersji oczyszczającej czy dietetycznej.  

Jak zrobić smoothie? Choć w sieci, książkach kucharskich czy programach kulinarnych można znaleźć wiele sposobów na przygotowanie napoju, to skorzystaj z uniwersalnej receptury. W zdrowym koktajlu musi się znaleźć:

  • Płynna baza – możemy wykorzystać zwykłą wodę mineralną czy też mleko roślinne lub zwierzęce, zieloną herbatę, jogurty, soki oraz wodę kokosową. Produkty mleczne zwiększą zawartość białka, a napoje owocowe mogą wpłynąć na kaloryczność. Latem sprawdzą się też kostki lodu. 
  • Warzywa – warto postawić przede wszystkim na zielonoliściaste opcje, które świetnie łączą się z owocami. Najlepszą opcją są smoothie ze szpinakiem, jarmużem czy selerem naciowym.
  • Owoce – dobór owoców jest kluczowy dla ostatecznego smaku koktajlu. Warto postawić na minimalizm i nie dodawać więcej niż trzech różnych gatunków. Latem korzystaj z odmian sezonowych, a zimą z mrożonek. Postaw na truskawki, banany, mango czy jagody. 
  • Dodatki – gdy koktajl ma odgrywać rolę pełnoprawnego posiłku, to możemy uzupełnić go produktami zwiększającymi sytość. Są to np. masło orzechowe, płatki owsiane, pestki i orzechy, nasiona chia czy siemię lniane.
  • Przyprawy – jeśli lubisz eksperymenty, to odpowiednimi przyprawami możesz urozmaicić klasyczne wersje zdrowych smoothies. Kurkuma, imbir czy cynamon to doskonałe uzupełnienie owocowych napojów.  

Pyszne przepisy na smoothie

Czerwone smoothie z sezonowych owoców

Choć mrożonki nie ustępują pod względem ilości wartości odżywczych, to w sezonie warto korzystać ze świeżych owoców. Szczególnie latem, warto postawić na tanie i dostępne w każdym sklepie gatunki. Do przygotowania truskawkowego smoothie potrzebujesz:

  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwierzęcego;
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego;
  • 1/2 szklanki truskawek;
  • 1/2 szklanki pokrojonego arbuza;
  • 1/2 szklanki malin;
  • łyżka soku cytryny.

Najpierw kroimy arbuza w kostkę, a truskawki w plasterki. Wlewamy mleko oraz jogurt do blendera lub miski, dodajemy warzywa i miksujemy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec wlewamy sok z cytryny. Przed podaniem warto koktajl schłodzić.

czerwone smoothie

Smoothie bowl z czekoladą i bananem

Szukasz alternatywy dla zwykłej owsianki? Smoothie bowl sprawdzi się w tej roli idealnie. W tym przypadku gęsty koktajl podaje się w miseczce. Uzupełnia się go dodatkowo bakaliami czy owocami. Różni się od klasycznego napoju konsystencją, sposobem jedzenia i wyglądem. Składniki, z których przygotujesz czekoladowo-bananową wersję to: 

  • 2 dojrzałe banany;
  • 3 łyżki kakao;
  • garść wiórków kokosowych;
  • garść dowolnych orzechów;
  • 1/3 gorzkiej czekolady;
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego;
  • 1 łyżka masła orzechowego.

Na początek miksujemy mleko, półtora banana, masło orzechowe oraz kakao. Gładką masę przekładamy do miski i dekorujemy plasterkami pozostałego owocu, wiórkami oraz orzechami. Na wierzch ścieramy gorzką czekoladę.

smoothie bowl

Warzywne smoothie

Latem warto postawić na orzeźwiające koktajle. Dla miłośników kwaśnych smaków polecamy smoothie z selerem naciowym. Podstawę napoju stanowią:

  • 2 łodygi selera;
  • 1 zielone jabłko;
  • 1 szklanka wody;
  • 1 ogórek;
  • sok z cytryny.

Zmiksowane w blenderze owoce i warzywa stanowią potężną dawkę witaminy C. Jest to również przykład dietetycznego smoothie, ponieważ m.in. jabłko przyśpiesza metabolizm.

zielone smoothie

Jeśli potrzebujesz więcej inspiracji, to sprawdź przepisy na inne zielone koktajle.   

Opracowanie:
Karolina
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży