Jak zrobić słynny chlebek bananowy?

Jak zrobić słynny chlebek bananowy?

Zastanawiasz się, czym właściwie jest chlebek bananowy? Chleb bananowy, czyli banana bread to jeden z bardziej popularnych amerykańskich wypieków. Mimo nazwy trudno porównać go z tradycyjnym chlebem wypiekanym na zakwasie. Bananowy wypiek tylko kształtem przypomina chleb, jest wilgotniejszy i zdecydowanie słodszy. W wielu przepisach dodaje się do niego cynamon lub imbir, co podkręca smak i nadaje mu pikanterii. Poznaj przepis, jak zrobić słynny chlebek bananowy w kilku wersjach.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Jak zrobić chleb bananowy?

Chlebek bananowy ma wielu zwolenników. Nie tylko sprawdzi się jako pyszne śniadanie czy pożywna przekąska, ale także jako słodki deser. Poza tym jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Banany dostaniemy przez cały rok, więc bananowy chlebek można przygotować o każdej porze bez względu na sezon. Można dodawać do niego różne dodatki, co sprawia, że nigdy się nie nudzi.

Do wykonania bananowego chlebka potrzebujesz podłużnej formy do pieczenia oraz kilku składników.

Składniki:

  • 4 dojrzałe banany
  • 4 jajka
  • kostka masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni
  2. W międzyczasie w rondelku podgrzej masło
  3. Zmiksuj banany na gładką masę za pomocą mocnego blendera
  4. Roztrzep jajka w misce i dodawaj po kolei – cukier, roztopione masło oraz bananową masę
  5. W drugiej misce połącz suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól
  6. Połącz suche i mokre składniki, a następnie wymieszaj
  7. Wlej ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia
  8. Piecz przez około 60 minut
chleb bananowy przed upieczeniem

Pamiętaj o jednej ważnej zasadzie. Banany, które wybierzesz do wypieku, koniecznie muszą być dojrzałe. Tylko takie są odpowiednio słodkie – nadadzą wyrazisty smak i aromat. Poza tym bananowy wypiek to dobry pomysł, nawet gdy owoce są już przejrzałe. Brązowe banany nie są już tak atrakcyjne i często lądują w koszu. Zamiast wiec je wyrzucać, wykorzystaj do zrobienia pysznej przekąski.

Zastanawiasz się, jak zrobić wegański chlebek bananowy? Masło możesz zastąpić olejem roślinnym. Jeśli chcesz upiec wersję bezglutenową, zastąp zwykłą mąkę mieszanką bez glutenu. A może wolisz zdrowszą opcję i w ogóle chcesz zrezygnować z mąki? Zastąp ją zmielonymi płatkami owsianymi. Taki chlebek bananowy fit zasmakuje nawet osobom, które nie są na diecie.  

Co dodać do chlebka bananowego?

Nie wiesz, jak sprawić, by bananowy chlebek był niebanalny i zawsze smakował trochę inaczej? Zaszalej ze składnikami. Za każdym razem zmieniaj dodatki, a wtedy bananowe ciasto nigdy się nie znudzi.

Do bananowego chlebka możesz dodać:

  • Posiekane orzechy laskowe, włoskie, brazylijskie lub nerkowce
  • Wiórki kokosowe
  • Płatki migdałowe
  • Posiekane pistacje
  • Suszone śliwki, żurawinę lub morelę
  • Gotową mieszankę do piernika  
  • Korzenne przyprawy solo – cynamon, imbir lub kardamon
  • Miód
chleb bananowy z miodem

Jak przechowywać chlebek bananowy?

Chlebek najlepiej smakuje od razu po upieczeniu. Zwykle znika już w kilka chwil, szczególnie jeśli masz w domu wielbicieli słodkości. Jeśli jednak jakiś kawałek się jednak uchował, chlebek możesz przechowywać do 3 dni. By nie obsychał, zawiń go w papier do pieczenia. Jeśli chcesz zachować smak na dłużej i mieć chlebek zawsze pod ręką, wypiek możesz zamrozić i wyjąć, gdy przyjdą goście. 

Szukasz tradycyjnych przepisów? Przeczytaj, jak zrobić chleb na zakwasie.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także