Jak zrobić bezpieczne zakupy?

Jak zrobić bezpieczne zakupy?

Ze względu na sytuację unikamy wychodzenia z domu, jednak na zakupy co jakiś czas wyjść jednak trzeba. Obawiasz się wizyty w markecie? Zastanawiasz się, jak zrobić zakupy z głową, żeby o niczym nie zapomnieć, a wizyta przebiegła szybko i sprawnie? Przedstawiamy proste wskazówki i zalecenia, jak zrobić bezpieczne zakupy. Podpowiadamy, o czym warto pamiętać po powrocie ze sklepu.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Czy żywność jest bezpieczna?

Po pierwsze, trzeba podkreślić, że żywność nie jest źródłem zakażenia koronawirusem – takie informacje podaje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Potwierdzeniem tego faktu są zarówno badania nad SARS COV-2, jak i wnioski wysnute na podstawie analizy poprzednich koronawirusów. Bezpieczne jest również spożywanie wody z kranu.

Jakie ograniczenia obowiązują w sklepach?

O ile sama żywność jest bezpieczna, nie można zapomnieć o przestrzeganiu podstawowych zasad higieny oraz o tym, że wirus przenosi się drogą kropelkową. Dlatego też w sklepach zostały wprowadzone środki ostrożności, które minimalizują ryzyko zakażenia poprzez ograniczanie kontaktu z innymi osobami, a także przez udostępnianie dla klientów płynów do dezynfekcji czy jednorazowych rękawiczek. Również obsługa sklepu jest wyposażona w m.in. rękawiczki, maseczki oraz środki odkażające.

Obecnie zostały wprowadzone następujące zasady:

  • W każdym sklepie o powierzchni mniejszej niż 100 m2 może znajdować się 4 razy tyle osób, ile jest kas. Oznacza to, że jeśli w sklepie są 3 kasy, to może z nim przebywać w tym samym czasie 12 osób.
  • W sklepach o powierzchni większej niż 100 m2 na 1 osobę musi przypadać co najmniej 15 m2 powierzchni.
  • Wszyscy klienci są zobowiązani do robienia zakupów w jednorazowych rękawiczkach.
  • W godzinach od 10:00 do 12:00 w sklepach i punktach usługowych zakupy mogą robić wyłącznie osoby powyżej 65 roku życia. Nie oznacza to, że seniorzy nie mogą wybrać się do sklepu rano czy po południu. Jednak ze względu na ograniczenie kontaktu z osobami, które mogą być nosicielami wirusa, zalecane jest, by seniorzy robili zakupy właśnie w wyznaczonych godzinach.  

Dodatkowo należy pamiętać, że od 16 kwietnia zostaje wprowadzony obowiązek zasłaniania ust i nosa w miejscach publicznych, czyli również w sklepach oraz na targowiskach. Kasjer, który obsługuje klientów, również musi mieć zakryte usta i nos. Nakaz nie obejmuje jedynie pracowników, którzy nie mają kontaktu z klientami, np. magazynier rozładowujący towar na zapleczu nie musi zakrywać twarzy.

Jak robić bezpieczne zakupy krok po kroku?

Zanim w ogóle zaczniesz planować wyjście do sklepu, pamiętaj, że:

  • Jeśli masz taką możliwość, wybierz sklepy online i zamów zakupy z dostawą.
  • Zamiast zakupów możesz zamówić danie na wynos. W ten sposób wesprzesz lokalne restauracje.

Jeśli jednak tradycyjne zakupy są niezbędne, poznaj kilka ważnych wskazówek.

Przed zakupami

Zrób listę i wybierz sklep, w którym dotychczas robiłeś zakupy – listę produktów ułóż w kolejności poszczególnych działów. Dzięki temu zrobisz zakupy szybciej i nie będziesz biegać między półkami.

Planuj, ale z głową – kup produkty na kilka dni, by jak najrzadziej wychodzić do sklepu, jednak nie rób wielkich zapasów. Półki w sklepach są pełne, więc nie trzeba obawiać się, że czegoś zabraknie.

Wybierz się do najbliższego sklepu, do którego dojdziesz pieszo lub jedź własnym samochodem. Zrezygnuj ze sklepów, do których musisz dojechać komunikacją miejską.

Weź ze sobą własną torbę lub koszyk.

Podczas zakupów

W kolejce do sklepu zachowaj wymagany odstęp – minimum 2 metry.

Nie dotykaj niczego bez potrzeby – nie dotykaj oczu, ust i nosa podczas przebywania w sklepie, a także w drodze do domu.

Wkładaj zakupy do własnej torby lub koszyka, unikniesz wtedy korzystania ze sklepowych wózków.

Zachowaj dystans w kolejce do kasy oraz podczas pakowania zakupów.

Gdy korzystasz z kasy samoobsługowej, po użyciu skorzystaj z płynu do dezynfekcji.

Płać bezdotykowo.

Pamiętaj, by w prawidłowy sposób zdjąć rękawiczki:

 rękawiczki

Po zakupach

Po powrocie do domu dokładnie umyj ręce wodą z mydłem.

Umyj dokładnie owoce i warzywa pod bieżącą wodą.

Zdejmij folię lub inne opakowania z produktów i je wyrzuć.

Umyj pokrywki puszek i słoików przed otwarciem.

Oddzielaj surowe produkty od produktów gotowych do spożycia.

Dokładnie czyść narzędzia kuchenne, blaty robocze, deski zarówno przed, jak i po użyciu.

Pamiętaj, że wirus ginie w wysokich temperaturach, a więc obróbka termiczna mięsa jest obowiązkowa; niezalecane jest spożywanie surowego mięsa. 

źródła: pacjent.gov.pl; GIS

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
2.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży