Jak zrobić babkę cytrynową na Wielkanoc?

Jak zrobić babkę cytrynową na Wielkanoc?

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego pora pomyśleć nad świątecznymi wypiekami. Nie wiesz, co przygotować? Skorzystaj z naszego przepisu na babkę cytrynową. To pyszne ciasto ma kuszący cytrynowy aromat, jest lekkie, puszyste i wilgotne w środku. Z pewnością zadowoli każdego łasucha! Poniżej znajdziesz przepis, z którego dowiesz się, jak upiec babkę cytrynową samodzielnie. Smacznego!

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Babka cytrynowa. Co jest Ci potrzebne?

Aby zrobić babkę cytrynową na Wielkanoc, przygotuj:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 300 g cukru,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 6 sporych jajek,
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn,
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej,
  • cukier puder do dekoracji,
  • na lukier - 1 szklankę cukru pudru, 1 łyżkę soku z cytryny, 1-2 łyżki gorącej wody.
babka cytrynowa

Babka cytrynowa. Jak zrobić babkę krok po kroku?

Najpierw ciepłe masło lub margarynę utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawaj po jednym jajku (każde miksuj około 1-2 minuty), w międzyczasie dolewając stopniowo sok cytrynowy.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Składniki dodaj do utartej masy i delikatnie wymieszaj. Na końcu dodaj do ciasta posiekaną kandyzowaną skórkę cytrynową. 

Gotowe ciasto na babkę przełóż do formy z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Babkę piecz około 50 minut do suchego patyczka. Kiedy będzie gotowa, pozostaw ją w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnij na blat i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Wystudzoną babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem.

Babka cytrynowa. Praktyczne porady

Aby uniknąć zakalca, zadbaj o to, by składniki na ciasto miały temperaturę pokojową. Unikaj zbyt krótkiego lub zbyt długiego miksowania. Babkę wstaw do nagrzanego piekarnika. Pamiętaj, by nie otwierać go w trakcie pieczenia.

Z czym podawać babkę cytrynową? To ciasto idealne pasuje do herbaty i kawy. Możesz postawić je na wielkanocnym stole, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byś jadła babkę cały rok!

Jak udekorować babkę cytrynową? Możesz do tego wykorzystać cukier puder, którym posypiesz wierzch ciasta. Babka może być również udekorowana lukrem z naszego przepisu. Jeśli chcesz, polaną lukrem babkę posyp dodatkowo migdałami bez skórki lub gotowymi jajeczkami z czekolady. Smacznego!

Jeśli szukasz innych pomysłów na święta, poznaj przepisy na 5 potraw wielkanocnych.

babka cytrynowa z lukrem

Opracowanie:
Małgorzata
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz