Artykuł sponsorowany

Jak zachować się we włoskiej restauracji?

Jak zachować się we włoskiej restauracji?

Pierwszy raz we włoskiej restauracji dla niejednej osoby może być niezwykle ciekawy i inspirujący, szczególnie jeśli udajemy się do lokalu w samych Włoszech. Okazuje się bowiem, że tradycje i zwyczaje włoskie mogą zadziwić niejednego otwartego na świat turystę. Decydując się zatem na wizytę w takim miejscu, warto wcześnie nieco się do tego przygotować i poznać choćby podstawy zwyczajów i przede wszystkim potrawy, jakie może serwować określony lokal. O czym zatem należy pamiętać?

W jakich godzinach można odwiedzić włoską restaurację?

Choć w Polsce utarło się, że restauracje nierzadko są otwarte od południa do ostatniego gościa, to we Włoszech, chcąc zjeść pyszną pizzę, trzeba dostosować się do określonych godzin działania lokali gastronomicznych. Należy mieć na uwadze, że w słonecznej Italii obowiązuje sjesta, do której Polacy nie są przyzwyczajeni. Oznacza to, że przebywając we Włoszech, trzeba liczyć się z tym, że między godziną 13:30 a 16:30 wszystkie lokale gastronomiczne oraz inne instytucje będą zamknięte. Niektóre wyznaczają sobie także inne godziny, co oznacza, że lepiej sprawdzić, czy w danym momencie lokal, do którego chce się udać turysta, jest otwarty. Może bowiem okazać się, że był czynny od rana do południa lub jest czynny od południa do wieczora albo, że w danym dniu w ogóle nie zostanie otwarty. Jak zatem widać, wcale niełatwo jest na początku dojść do tego, co, gdzie i kiedy będzie otwarte.

Lokale gastronomiczne dbają o turystów


Choć sjesta jest dla każdego Włocha świętością, właściciele lokali gastronomicznych dbają o turystów, przyzwyczajając ich do tych samych godzin otwarcia lokalu. Jeśli zatem turysta będzie chciał zjeść późny obiad, wie, że raczej nie będzie na to szans. Musi poczekać do pory kolacji, kiedy restauracje zostaną ponownie otwarte.

Jak zauważają pracownicy z restauracji Lipari, warto mieć na uwadze, że Włosi, choć kochają turystów, mają swoje zasady. Jeżeli gość lokalu będzie ociągał się z jedzeniem przed zbliżającą się przerwą, nie powinien zdziwić go widok sprzątających kelnerów, którzy ostentacyjnie będą zamiatali podłogę pod jego stolikiem. Jest to bowiem znak, że gość powinien kończyć posiłek i pozwolić odpocząć właścicielom lokalu. Takie zachowanie nie oznacza bynajmniej, że obsługa lokalu jest nieuprzejma, pragnie tylko, by turyści dostosowali się do panujących zwyczajów. Chcąc dłużej posiedzieć w restauracji, warto wybrać się do niej po sjeście. Włosi bowiem uwielbiają nocne życie, co oznacza, że restauracje są otwarte do późnych godzin nocnych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz