Artykuł sponsorowany

Jak wygląda produkcja galaretek?

Jak wygląda produkcja galaretek?

Większość z nas kocha galaretki, które występują w różnych smakach. Kwaśne, słodkie, malinowe, truskawkowe, wieloowocowe, bananowe, wiśniowe, cytrynowe… Kupujemy je w gotowej formie do spożycia, a także wykorzystujemy je do tworzenia ciekawych placków na zimno, czy tortów, zalewając czekoladą, czy traktując, jako dodatek do lodów. Poznaj jak powstają te wyroby cukiernicze!

Produkcja galaretek – kluczem środek żelujący

Kluczek do tworzenia pysznych galaretek jest odpowiedni środek żelujący. Zanim przejdziemy jednak do jego opisu, warto wiedzieć, że wysokiej jakości galaretka to jednak przede wszystkim wyrób cukierniczy, przygotowany ze wcześniej upłynnionych owoców, bez dużej ilości konserwantów, słodzików. Najlepsze galaretki tworzone są bowiem z proekologicznych soków, które wyróżniają się wysokim poziomem przezroczystości, a także wyrazistością smaku!

Przechodząc do procesu produkcyjnego tych przepysznych galaretek, warto wiedzieć, że podstawą ich tworzenia, jest wykorzystanie odpowiedniego – jak już wspomniano – środku żelujące. Najczęściej wykorzystywane, są pektyna, agar i karagen, a coraz rzadziej żelatyna. W przypadku wszystkich tych składników, tworzenie się galarety nazywamy procesem koagulacji.

Na przykładzie wykorzystania agaru, można wyróżnić w uproszczeniu takie działania produkcyjne, jak: namoczenie agaru, połączenie roztworu agaru z cukrem i syropem ziemniaczanym w ilości przewidującej przez recepturę, gotowanie mieszaniny, chłodzenie mieszaniny, dodanie substancji smakowo zapachowych i barwiących, a także dalsza produkcja, czyli np. formowanie.

Nigdy nie wolno zapominać o tym, że każdy proces produkcyjny, jest poprzedzony odpowiednim przygotowaniem, na które składa się ważne selekcjonowanie owoców, czy nawet specjalistyczne przygotowanie miejsca pracy w ramach norm HACCP, dedykowanych dla branży przemysłu spożywczego.

Formowanie galaretek

Ważnym procesem produkcyjnym, jest również wykańczanie wyrobów cukierniczych, którym nadaje się różne kształty, które łączy się ze sobą, a także które uszlachetniane są dodatkowymi posypkami, np. tymi bardzo kwaśnymi, które łącząc się ze słodką galaretką tworzą niebywałą magię dla podniebienia! Najlepsi producenci polscy, przygotowują zatem nie tylko pyszne i zdrowe owocowe smakołyki, ale także te o ciekawym wyglądzie. Szczególnie warto zwrócić uwagę na galaretki pracowni cukierniczych MARK-MET, w kształcie: serca, półksiężyca, grubej kostki, cytrynki, kwiatów, babeczek (tęczowych), piramidek, czy różnych zawijańców. Takie atrakcyjne formy, sprzyjają kupowaniu galaretek, które kochają zarówno dzieci, jak i dorośli! 

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz