Artykuł sponsorowany

Jak urozmaicić świąteczne menu? Poradnik

Jak urozmaicić świąteczne menu? Poradnik

Okres świąt Bożego Narodzenia jest wyjątkowy pod wieloma względami. Jednym z elementów składających się na niezwykłą atmosferę tych dni jest tradycyjne jedzenie. Na świątecznym stole nie może zabraknąć znanych od lat, klasycznych potraw – chociaż każda rodzina ma nieco inne gwiazdkowe menu. Dobrze jest co jakiś czas wprowadzać do niego nowości, by na naszych gości czekała kulinarna niespodzianka.

Świąteczne tradycje

Są takie potrawy, których w święta po prostu nie może zabraknąć. Na każdym stole znajdziemy karpia. Wigilijną tradycją są też postne zupy, jednak tutaj panuje już większa różnorodność – niektórzy przygotowują barszcz na zakwasie, inni zupę rybną lub grzybową, ale w niektórych regionach polski króluje zupa owocowa, przygotowana z suszonych jabłek, śliwek i gruszek. Ważną świąteczną tradycją kulinarną są także pierogi – koniecznie z kapustą i grzybami.

Warto jednak zwrócić uwagę, że nawet w tym tradycyjnym menu są potrawy, które dołączyły do niego na przestrzeni ostatnich lat, wraz z lepszą dostępnością różnorodnych produktów. Dlatego nie powinniśmy bać się wprowadzać na stół nowości – nie rezygnując oczywiście z tych potraw, które w Wigilię przyrządzamy od wielu lat.

Wspólnie przygotujcie menu

Sposobem na kulinarny sukces w święta jest wcześniejsze przygotowanie menu. Najlepiej zrobić to ze sporym wyprzedzeniem, wspólnie z domownikami lub osobami, które zapraszamy na święta. W ten sposób nie zapomnimy o żadnej potrawie, a każdy będzie mógł zadbać o miejsce na stole dla swojego świątecznego przysmaku.

Kiedy podstawowe menu jest już gotowe, warto przejrzeć blogi i książki kulinarne, w poszukiwaniu nowości. Ostatnio, ze względu na coraz większa popularność diety bezmięsnej, na wielu świątecznych stołach zaczynają gościć dania wegetariańskie i wegańskie – warto wypróbować bakłażanów po kaszubsku, czy selera przyrządzonego w zalewie jak ryba po grecku, nawet jeśli na co dzień jemy mięso. To może być kulinarna ciekawostka, która zostanie z nami na dłużej.

Kiedy całe menu jest już gotowe, przygotujmy listę zakupów. Wybierzmy z niej produkty, które można kupić wcześniej – przed świętami kolejki są potwornie długie. Takie zakupy na ostatni moment to zawsze powód do nerwów i strata czasu. Dlatego te produkty, które możemy kupić wcześniej, warto zdobyć już teraz podczas zakupów w Supermarket Wiarus-Bis. Dzięki temu przed świętami będziemy spokojniejsi i zyskamy więcej czasu dla naszych najbliższych. Wcześniejsze zakupy pozwolą nam też bez nerwów poszukać mniej dostępnych produktów, potrzebnych do przygotowania świątecznych potraw.

Opracowanie:
Mazańcowice 1006
tel. 33 810 02 96
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz