Jak ugotować ciecierzycę? W jakich potrawach ją wykorzystać?

Jak ugotować ciecierzycę? W jakich potrawach ją wykorzystać?

Ciecierzyca, znana również jako groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Jest skarbnicą wartościowego białka, obniża cholesterol, zapobiega zaparciom i sprzyja odchudzaniu. Uważana jest również za afrodyzjak. Chciałbyś wprowadzić ją do codziennego menu? Przeczytaj, jak ugotować ciecierzycę. Poznaj smakowite przepisy na dania z dodatkiem cieciorki - kotlety, pasty na kanapkę czy farsz do pierogów.

Strony www Strony www

Dlaczego warto jeść ciecierzycę?

Ciecierzyca, znana też jako groch włoski, posiada liczne właściwości zdrowotne. Zawiera sporo białka - w 100 g cieciorki znajdziemy około 8,86 g białka o wysokiej wartości odżywczej, dlatego jest ona idealnym produktem dla wegan i wegetarian.

Ponadto ciecierzyca zawiera sporo węglowodanów i błonnika, a także potas, żelazo, wapń i magnez. Jest też dobrym źródłem kwasu foliowego i witaminy A. Dzięki swoim wartościom odżywczym wspomaga ona leczenie cukrzycy (ma niski indeks glikemiczny - IG=30 a zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom glukozy), obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę układu odpornościowego i poprawia odporność organizmu.

Ciecierzyca, a odchudzanie

Czy ciecierzyca może wspomóc odchudzanie? Zawarty w niej błonnik wydłuża czas żucia pokarmu, co powoduje wcześniejsze uczucie sytości, które utrzymuje się przez długi czas. Błonnik zmniejsza też wchłanianie energii z pożywienia i zwiększa wydalanie tłuszczu z organizmu. W związku z tym ciecierzycę, mimo że nie jest niskokaloryczna, warto włączyć do swojej diety. Spożywana w umiarkowanych ilościach może przyczynić się do spadku masy ciała.

Jak gotować ciecierzycę?

W większości sklepów bez problemu kupimy ciecierzycę w puszce - jest ona już ugotowana, dlatego to idealne rozwiązanie dla osób, którym zależy na szybkim przygotowaniu posiłku.

Jeśli masz więcej czasu, sięgnij po ciecierzycę tradycyjną. Jej przygotowanie zacznij wieczorem. Najpierw opłucz ją pod bieżącą wodą, włóż do naczynia i zalej wodą tak, by zakrywała groch. Ciecierzycę mocz minimum 12 godzin.

Następnego dnia odcedź ciecierzycę i dokładnie opłucz ją w zimnej wodzie. Zalej ją w garnku i gotuj około 1-2 godziny. Pojawiającą się w trakcie gotowania pianę, usuwaj łyżką cedzakową.

Ciecierzyca. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Ciecierzyca może być składnikiem, który wykorzystasz do zrobienia hummusu, zupy czy farszu do pierogów. Możesz dodać ją również do sałatek i dań typu ratatouille. Jej zaletą jest fakt, że nie posiada glutenu, dlatego można przyrządzić z niej mąkę do wypieku chleba czy placków dla osób z alergią na ten składnik lub chorujących na celiakię. Do dań z ciecierzycą idealnie pasują takie przyprawy, jak: rozmaryn, tymianek, kolendra, curry, kurkuma czy gałka muszkatałowa.

Poznaj kilka naszych pomysłów na dania z ciecierzycą.

  • Kotlety z ciecierzycą - możesz przygotować tradycyje kotlety z ugotowanej ciecierzycy, sezamu, czosnku, oliwy i przypraw lub eksperymentować. W połączeniu z ciecierzycą każde warzywo idealnie nada się do kotletów. Jeśli wykorzystasz cukinię, będziesz mógł zrobić lekko wilgotne i delikatne burgery. Do kotletów będą pasować też burak, kasza, suszone pomidory, tofu, brokuł czy szpinak.
  • Pasty z ciecierzycy - idealne do kanapek. Z ciecierzycy oprócz hummusu możesz zrobić pastę z dodatkiem pieczonej papryki, buraka, cebuli, bakłażana, marchewki, batata czy surowej cukini. Do pasty dodaj swoje ulubione przyprawy.
  • Dodatek do zupy krem - ciecierzyca może zastąpić grzanki, groszek ptysiowy czy pestki dyni, które zazwyczaj dodajemy do zupy krem. W tej roli sprawdzi się zarówno ciecierzyca gotowana, jak i ciecierzyca upieczona w piekarniku.
  • Nadzienia i farsze - ciecierzycę można zblendować na gładką masę, dodać cebulkę, czosnek i tofu i takim nadzieniem nadziać pierogi. Możesz ją również udusić w pomidorach, rozdrobnić widelcem, dodać zioła i nafaszerować nią cukinię lub pieczoną paprykę.

Uwaga na wzdęcia

Ciecierzyca, ze względu na zawarte w niej oligosacharydy gazotwórcze, których człowiek nie trawi, może powodować wzdęcia. Substancje te są rozkładane przez bakterie jelita grubego, a etapem końcowym tego procesu są właśnie gazy. 

Tego efektu możemy się pozbyć (a przynajmniej go zminimalizować), wcześniej mocząc ciecierzycę w wodzie z sodą oczyszczoną i odlewając wodę z moczenia. Pomoże również stosowanie przypraw ziołowych - majeranku, kminku czy oregano.
Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
1.0
Komentarze
Dodaj komentarz