Materiał Partnera

Jak stworzyć przewagę konkurencyjną na rynku lodowym?

Jak stworzyć przewagę konkurencyjną na rynku lodowym?

Moda na lody ma się świetnie – już od kilku lat lodziarnie wyrastają jak grzyby po deszczu. Jest to świetny pomysł na biznes – zwłaszcza, że ten zimnym przysmak daje niekończące się możliwości jeżeli chodzi o tworzenie nowych smaków i receptur. Aby jednak wyróżnić się na rynku lodowym, trzeba się nieco postarać. Wymaga to podjęcia decyzji o pewnych inwestycjach, które na pewno szybko się zwrócą.

Jak wygląda rynek lodowy w Polsce?

Polacy chętnie jedzą lody i to niezależnie od pory roku. Jednak jak łatwo się domyślić biznes lodowy kwitnie zwłaszcza latem.

W ostatnich sezonach dominuje moda na tradycyjne lody, które powstają na bazie prawdziwej śmietany oraz naturalnych dodatków. Cukiernie i lodziarnie prześcigają się w pomysłowości, jeżeli chodzi o smaki tych smakołyków. Ponadto chcąc zwrócić uwagę klientów, lokale takie inwestują w coraz ciekawsze i efektowniejsze witryny. Nie słabnie też zainteresowanie lodami włoskimi, czyli z automatu. Klienci mogą wybierać z ich różnych smaków, wielkości oraz dobierać różne dodatki.

Stworzenie lodziarni z prawdziwego zdarzenia to nie bułka z masłem. Nie wystarczy tylko dobry pomysł – trzeba wiedzieć, w jakie maszyny i elementy wyposażenia zainwestować. Takie urządzenia oraz akcesoria dla lodziarni ma w swojej ofercie firma MK KOMI z Gliwic.

O zakupie jakich sprzętów nie można zapomnieć, chcąc zaistnieć na rynku lodowym?

Jeżeli chcesz, aby to właśnie przed twoją lodziarnią ustawiały się najdłuższe kolejki, musisz zadbać o wszystkie detale. Stwórz wyjątkowe receptury lodów, ale nie zapomnij też odpowiednio wyposażyć swojego lokalu.

Aby być konkurencyjnym na rynku lodowym i osiągać satysfakcjonujące zyski, należy zainwestować w sprzęt do lodów, czyli w:

  • efektowną i funkcjonalną witrynę do lodziarni – możesz postawić na model w stylu retro, o bardziej nowoczesnym charakterze lub niewielką, okrągłą witrynę. Powinna ona mieć dużą szybę eksponującą lody oraz inteligentny system chłodzenia;
  • maszynę do lodów włoskich – moda na te smakołyki nigdy nie przeminie, dlatego nawet jeżeli zamierzasz podawać lody rzemieślnicze, powinieneś zainwestować również w taki sprzęt;
  • profesjonalny mikser – umożliwi ci on przygotowanie perfekcyjnej mieszanki o doskonałej konsystencji
  • frezer do lodów – dzięki niemu przygotujesz lody tradycyjne, gałkowe, a także z proszku.

Najlepsze lodziarnie mają klientów nie tylko latem, ale przez cały rok. Dzieje się tak, gdyż za sukcesem tych lokali stoi bogata oferta i różnorodne menu. Przygotowywanie lodów, które przypadną do gustu jak najszerszemu gronu smakoszy tego przysmaku, wymaga wykorzystania profesjonalnych urządzeń.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz