Artykuł sponsorowany

Jak smakuje prawdziwa włoska pizza margherita?

Jak smakuje prawdziwa włoska pizza margherita?

Nawet jeżeli nie jesteś smakoszem pizzy i nie jadasz tego słynnego placka, z pewnością słyszałeś o pizzy marghericie. Będąc w restauracji włoskiej, na pewno trafiłeś na menu, w którym na pierwszym miejscu znajdowała się właśnie taka pizza. Dla wielu przepis na to typowo włoskie danie wydaje się być prosty, jednak rzeczywistość wygląda nieco inaczej. Włoskie dania kryją w sobie wiele tajemnic. Jak smakuje prawdziwa włoska pizza? Dlaczego tak chętnie po nią sięgamy?

Barwy i smak pizzy margherity

Pizza obok spaghetti bolońskiego jest najbardziej popularnym przysmakiem pochodzący z Włoch. Jej nazwa wiąże się z królową tego kraju, która z przyjemnością próbowała lokalnych specjałów. Jednym z nich była potrawa przygotowana przez kucharza restauracji, który zdecydował się na stworzenie dania odpowiadającego włoskim barwom narodowym. Tak oto z pomidora, sera mozzarelli i bazylii powstała pizza margherita.

Wbrew pozorom pizza margherita nie jest kaloryczna. Ten klasyczny rodzaj pszennego placka jest bardziej lekkostrawny niż inne jego odpowiedniki. Pizza margherita polecana jest osobom, którym zależy na utrzymaniu linii i nie chcą zyskać dodatkowych kilogramów. Dodatkowym jej atutem jest brak składników mięsnych. Pizza margherita stanowi zatem świetną alternatywę dla pizzy vege i dlatego powinna przypaść do gustu również wegetarianom.

Co znajduje się w składzie margherity?

Skład najpopularniejszej na świecie pizzy jest niezwykle krótki. Nie oznacza to jednak, że jej przygotowanie jest proste. Odpowiednia kompozycja składników oraz zachowanie proporcji jest tutaj kluczowe. Wśród składników pizzy margherity jest przede wszystkim ser mozzarella, który jest prawdziwą skarbnicą wapnia. Takiej ilości tego pierwiastka próżno szukać w innych rodzajach serów. Pomidor to podstawa do stworzenia prawdziwie włoskiego sosu pomidorowego, który znajduje się na spodzie. Bazylia to przyprawa dopełniająca smakiem całe danie. Świetnie oddziałuje na organizm, stymulując układ odpornościowy i wspierając oczyszczanie nerek. Te proste i stosunkowo łatwo dostępne składniki również decydują o znakomitym smaku włoskiej margherity.

Restauracja czy pizzeria? Gdzie lepiej zamówić włoską pizzę?

Jak twierdzi ekspert  Kalbarczyk Robert z El Bulli Pizza & Grill prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się bardzo cienkim i chrupiącym ciastem. Jest to jeden z najważniejszych wyznaczników, który świadczy o tym, czy pizza może zostać uznana za włoski przysmak. Jeżeli chcesz spróbować klasycznej margherity, zdecyduj się na wizytę w sprawdzonej pizzerii, która specjalizuje się w serwowaniu dań kuchni włoskiej. 
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz