Materiał Partnera

Jak się odżywiać posiadając insulinooporność?

Jak się odżywiać posiadając insulinooporność?

Organizm człowieka zbudowany jest z komórek, które pełnią określone funkcje oraz tworzą narządy. Prawidłowe ich funkcjonowanie jest zależne od wielu czynników. Jednym z nich jest dieta, dzięki której dostarczane są witaminy i minerały. W wyniku złego odżywiania lub wad genetycznych ludzie zaczynają chorować m.in. na insulinooporność. Jak powinna wyglądać dieta osoby cierpiącej na tę przypadłość?

Co to jest insulinooporność?

Badania nad insulinoopornością wciąż trwają. Jednak stwierdza się, że insulinooporność polega na tym, że organizm człowieka nie jest w stanie sam poradzić sobie z produkcją insuliny (są wytwarzane złe jej ilości). Skutkiem tego może być groźna dla człowieka cukrzyca typu 2, choroby serca i otyłość. Przyczyn insulinoodporności jest wiele. Jedną z nich jest niewłaściwy tryb życia tj. brak aktywności fizycznej i zła dieta. Dlatego ważne jest, aby wykonać badania i skorzystać z usług dietetyków, którzy przedstawią zasady prawidłowego odżywiania.

Zasady żywieniowe

Pierwszą zasadą jest oczywiście wykluczenie cukry z diety. Cukier prosty znajduje się praktycznie w większości produktach takich jak ciastka, cukierki, soki, napoje, jogurty, przetwory owocowe, a nawet wędliny i sery. Często cukier jest podawany już na drugim miejscu jako składnik produktów. Ma to oczywiście bardzo zły wpływ na nasz organizm, ponieważ przez to spożywamy go za dużo. Należy pamiętać, że kiedy mowa o ograniczeniu cukru, to nie chodzi tylko o cukier w kryształkach sprzedawany w sklepie, ale również cukier znajdujący się w produktach spożywczych pod różną postacią. W związku z tym należy czytać etykiety umieszczone na opakowaniach jedzenia.

Każdy dietetyk zaleci, aby jeść produkty o niskim indeksie glikemicznym. Jest to żywność, po której zjedzeniu nie wzrasta znacznie poziom cukru we krwi i nie zachodzi wzrost produkcji insuliny. Zazwyczaj produkty mniej przetworzone posiadają niski indeks glikemiczny. Chorzy powinny zapoznać się ze specjalnymi tabelkami, które pokazują artykuły spożywcze i ich wartość glikemiczną.

Dieta człowieka powinna składać się z warzyw. Posiadają one ważne dla funkcjonowania organizmu wartości odżywcze. Mają niski indeks glikemiczny, mało kalorii i zawierają błonnik. W przypadku danej choroby najlepiej spożywać je surowe. Owoce, mimo że zawierają cukry, nie muszą być w pełni ograniczone, ponieważ są źródłem błonnika oraz witamin.

Misja Zdrowie Poradnia Dietetyczna oraz catering dietetyczny są to firma założona przez Annę Cichoń. Wśród usług działalności można wyróżnić poradnictwo żywieniowe dla wszystkich osób bez względu na wiek oraz rodzaj schorzenia (bądź jego brak) oraz catering dietetyczny. Właścicielka firmy ma bardzo obszerną wiedzę, ukończyła wiele szkół, kursów oraz uczestniczyła w różnych programach dotyczących zdrowego żywienia. Dzięki temu, jej usługi są na najwyższym poziomie. Co więcej, dieta układana jest dla każdego klienta indywidualnie na podstawie szeregu badań i analiz. 

Opracowanie:
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz