Jak przyrządzić szpinak? Pomysły na śniadanie, obiad, przekąskę i kolację

Jak przyrządzić szpinak? Pomysły na śniadanie, obiad, przekąskę i kolację

Uwielbiasz szpinak? W artykule znajdziesz przepisy na dania od rana do wieczora – pomysł na śniadanie, obiad, przekąskę i kolację. Rekomendujemy oczywiście urozmaicenie jadłospisu i serwowanie naszych propozycji nie jednego dnia, a w różne dni tygodnia. Jeśli szpinak dotychczas nie trafił w twój gust, daj mu szansę i wypróbuj poniższe przepisy. Są naprawdę proste w wykonaniu – przekonaj się i delektuj szpinakowym smakiem!

Strony www Strony www

Naleśniki ze szpinakiem, czyli jak przygotować szpinak na śniadanie?

Dzień warto rozpocząć od klasyki, czyli naleśników. Tym razem nie w wersji na słodko, a wytrawnie. Na talerzu szpinak będzie królować w towarzystwie sera feta. Kluczem podczas przyrządzania szpinaku jest jego właściwe blanszowanie i odpowiednie doprawienie – do dań ze szpinakiem w szczególności pasuje czosnek, pieprz albo gałka muszkatołowa. W przeciwnym razie będzie mdły i szybko się nam znudzi.

Co musisz przygotować?

  • szklankę mąki pszennej
  • szklankę mleka
  • jajko
  • olej – ok. 2 łyżek
  • opakowanie świeżego szpinaku
  • pół kostki sera feta
  • przyprawy – sól, pieprz, gałkę muszkatołową

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?

  • Przygotuj ciasto – mąkę zmiksuj z mlekiem, olejem i jajkiem oraz szczyptą soli. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolej trochę mleka, gdy zbyt rzadkie – dosyp mąki.
  • Rozgrzej patelnię i usmaż naleśniki – najlepsza będzie patelnia do naleśników.
  • Na oddzielnej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć świeże liście szpinaku wraz z przyprawami – blanszuj maksymalnie 3-4 minuty na małym ogniu.
  • Następnie dorzuć pokruszony ser.
  • Nałóż porcję nadzienia na naleśniki i podawaj jeszcze ciepłe.
naleśniki ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem, czyli jak zrobić szpinak na obiad?

Szukasz czegoś prostego? Gdy nie masz czasu na wielkie gotowanie, przychodzimy z pomocą – szpinak sprawdzi się idealnie na ekspresowe danie. Proponujemy makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Danie jest nie tylko szybkie i proste w wykonaniu, ale pozwala na wiele kombinacji. Bazą jest szpinak, ale możesz wykorzystać to, co masz pod ręką lub zmieniać poszczególne dodatki zależnie od nastroju i ochoty.

Czego potrzebujesz?

  • opakowanie świeżego szpinaku
  • pierś z kurczaka
  • garść makaronu – wybierz swój ulubiony: rurki, wstążki, nitki
  • składnik na sos do wyboru: śmietana, jogurt, mascarpone (wersja delikatna), ser pleśniowy (ostrzejszy smak)
  • świeży czosnek
  • przyprawy: sól, pieprz
  • garść pestek dyni
  • olej do smażenia

Jak przygotować makaron?

  • Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż krótko na oleju.
  • W międzyczasie ugotuj makaron – powinien być al dente.
  • Zdejmij kurczaka z patelni, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż na odrobinie tłuszczu.
  • Dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem, blanszuj maksymalnie 4 minuty.
  • Dodaj ser, jogurt lub śmietanę, wymieszaj i minutę podgrzewaj.
  • Na patelnię przełóż ugotowany makaron i kurczaka, i podgrzej wszystko przez chwilę.
  • Podawaj na talerzu z dodatkiem pestek dyni.
makaron ze szpinakiem

Rolada szpinakowa, czyli jak przygotować szpinak jako przekąskę?

Nasza kolejna propozycja świetnie sprawdzi się zarówno jako podwieczorek, jak i w formie szybkiej przekąski na imprezę. Przepis jest ekspresowy, ponieważ jest to pomysł na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego ze szpinakiem. W tym przypadku możesz użyć zarówno świeży, jak i mrożony szpinak.

Co jest potrzebne?

  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • paczka szpinaku – mrożonego lub świeżego
  • kostka sera pleśniowego
  • kilka ząbków czosnku
  • olej
  • sól, pieprz

Jak zrobić roladki szpinakowe?

  • Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj przeciśnięty czosnek, podsmaż, aż się zarumieni.
  • Dorzuć szpinak – świeży blanszuj 4 minuty, mrożony natomiast podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, kontroluj, by się nie przypalił. Dopraw solą i pieprzem.
  • Dorzuć pokruszony ser i chwilę podgrzewaj.
  • Przełóż nadzienie na rozwinięte na blacie ciasto i pokryj je równomiernie.
  • Zawiń ciasto, piecz około 15-20 minut na 200 stopni.

Pokrój i serwuj w formie przekąski. Możesz spróbować je jako dodatek np. do łososia.

rolada szpinakowa

Sałatka ze szpinakiem, czyli pomysł na lekką kolację

Na koniec dnia przygotuj coś pysznego i lekkiego. Dobrym pomysłem będzie sałatka. Zamiast jednak sięgać po gotową mieszankę lub zwykłą sałatę, wybierz świeże liście szpinaku – w tej wersji będą na surową, bez dodatku sera czy śmietany, a w towarzystwie tofu. To propozycja dla wegan.

Potrzebne są:

  • świeży szpinak
  • kostka tofu
  • kilka łyżek sosu sojowego
  • ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, papryka, rzodkiewka, kiełki, szczypior
  • olej do smażenia + olej lniany
  • szczypta pieprzu i papryki

Jak przygotować sałatkę ze szpinakiem i tofu?

  • Zamarynuj tofu – pokrój w kostkę i zalej sosem sojowym, oprósz pieprzem i papryką, wymieszaj. Odstaw na 30 minut (lub przygotuj dzień wcześniej i trzymaj w lodówce).
  • Zamarynowane tofu podsmaż na oleju, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
  • Pokrój warzywa i wymieszaj ze szpinakiem.
  • Dodaj tofu, polej olejem i dopraw do smaku.

Smacznego!

Jeśli nadal masz wątpliwości, czy warto zajadać się szpinakiem – sprawdź, dlaczego warto jeść szpinak.

sałatka ze szpinakiem i tofu

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz

Przeczytaj także

Wyszukaj firmy z branży