Jak przyrządzić szpinak? Pomysły na śniadanie, obiad, przekąskę i kolację

Uwielbiasz szpinak? W artykule znajdziesz przepisy na dania od rana do wieczora – pomysł na śniadanie, obiad, przekąskę i kolację. Rekomendujemy oczywiście urozmaicenie jadłospisu i serwowanie naszych propozycji nie jednego dnia, a w różne dni tygodnia. Jeśli szpinak dotychczas nie trafił w twój gust, daj mu szansę i wypróbuj poniższe przepisy. Są naprawdę proste w wykonaniu – przekonaj się i delektuj szpinakowym smakiem!


Naleśniki ze szpinakiem, czyli jak przygotować szpinak na śniadanie?
Dzień warto rozpocząć od klasyki, czyli naleśników. Tym razem nie w wersji na słodko, a wytrawnie. Na talerzu szpinak będzie królować w towarzystwie sera feta. Kluczem podczas przyrządzania szpinaku jest jego właściwe blanszowanie i odpowiednie doprawienie – do dań ze szpinakiem w szczególności pasuje czosnek, pieprz albo gałka muszkatołowa. W przeciwnym razie będzie mdły i szybko się nam znudzi.
Co musisz przygotować?
- szklankę mąki pszennej
- szklankę mleka
- jajko
- olej – ok. 2 łyżek
- opakowanie świeżego szpinaku
- pół kostki sera feta
- przyprawy – sól, pieprz, gałkę muszkatołową
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i fetą?
- Przygotuj ciasto – mąkę zmiksuj z mlekiem, olejem i jajkiem oraz szczyptą soli. Gdyby ciasto było zbyt gęste, dolej trochę mleka, gdy zbyt rzadkie – dosyp mąki.
- Rozgrzej patelnię i usmaż naleśniki – najlepsza będzie patelnia do naleśników.
- Na oddzielnej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć świeże liście szpinaku wraz z przyprawami – blanszuj maksymalnie 3-4 minuty na małym ogniu.
- Następnie dorzuć pokruszony ser.
- Nałóż porcję nadzienia na naleśniki i podawaj jeszcze ciepłe.

Makaron ze szpinakiem, czyli jak zrobić szpinak na obiad?
Szukasz czegoś prostego? Gdy nie masz czasu na wielkie gotowanie, przychodzimy z pomocą – szpinak sprawdzi się idealnie na ekspresowe danie. Proponujemy makaron ze szpinakiem i kurczakiem. Danie jest nie tylko szybkie i proste w wykonaniu, ale pozwala na wiele kombinacji. Bazą jest szpinak, ale możesz wykorzystać to, co masz pod ręką lub zmieniać poszczególne dodatki zależnie od nastroju i ochoty.
Czego potrzebujesz?
- opakowanie świeżego szpinaku
- pierś z kurczaka
- garść makaronu – wybierz swój ulubiony: rurki, wstążki, nitki
- składnik na sos do wyboru: śmietana, jogurt, mascarpone (wersja delikatna), ser pleśniowy (ostrzejszy smak)
- świeży czosnek
- przyprawy: sól, pieprz
- garść pestek dyni
- olej do smażenia
Jak przygotować makaron?
- Pokrój pierś z kurczaka, dopraw solą oraz pieprzem i usmaż krótko na oleju.
- W międzyczasie ugotuj makaron – powinien być al dente.
- Zdejmij kurczaka z patelni, przeciśnij czosnek przez praskę i podsmaż na odrobinie tłuszczu.
- Dodaj liście szpinaku, dopraw solą i pieprzem, blanszuj maksymalnie 4 minuty.
- Dodaj ser, jogurt lub śmietanę, wymieszaj i minutę podgrzewaj.
- Na patelnię przełóż ugotowany makaron i kurczaka, i podgrzej wszystko przez chwilę.
- Podawaj na talerzu z dodatkiem pestek dyni.

Rolada szpinakowa, czyli jak przygotować szpinak jako przekąskę?
Nasza kolejna propozycja świetnie sprawdzi się zarówno jako podwieczorek, jak i w formie szybkiej przekąski na imprezę. Przepis jest ekspresowy, ponieważ jest to pomysł na wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego ze szpinakiem. W tym przypadku możesz użyć zarówno świeży, jak i mrożony szpinak.
Co jest potrzebne?
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
- paczka szpinaku – mrożonego lub świeżego
- kostka sera pleśniowego
- kilka ząbków czosnku
- olej
- sól, pieprz
Jak zrobić roladki szpinakowe?
- Rozgrzej tłuszcz na patelni i dodaj przeciśnięty czosnek, podsmaż, aż się zarumieni.
- Dorzuć szpinak – świeży blanszuj 4 minuty, mrożony natomiast podgrzewaj na małym ogniu i mieszaj, kontroluj, by się nie przypalił. Dopraw solą i pieprzem.
- Dorzuć pokruszony ser i chwilę podgrzewaj.
- Przełóż nadzienie na rozwinięte na blacie ciasto i pokryj je równomiernie.
- Zawiń ciasto, piecz około 15-20 minut na 200 stopni.
Pokrój i serwuj w formie przekąski. Możesz spróbować je jako dodatek np. do łososia.
Sałatka ze szpinakiem, czyli pomysł na lekką kolację
Na koniec dnia przygotuj coś pysznego i lekkiego. Dobrym pomysłem będzie sałatka. Zamiast jednak sięgać po gotową mieszankę lub zwykłą sałatę, wybierz świeże liście szpinaku – w tej wersji będą na surową, bez dodatku sera czy śmietany, a w towarzystwie tofu. To propozycja dla wegan.
Potrzebne są:
- świeży szpinak
- kostka tofu
- kilka łyżek sosu sojowego
- ulubione warzywa, np. pomidorki koktajlowe, papryka, rzodkiewka, kiełki, szczypior
- olej do smażenia + olej lniany
- szczypta pieprzu i papryki
Jak przygotować sałatkę ze szpinakiem i tofu?
- Zamarynuj tofu – pokrój w kostkę i zalej sosem sojowym, oprósz pieprzem i papryką, wymieszaj. Odstaw na 30 minut (lub przygotuj dzień wcześniej i trzymaj w lodówce).
- Zamarynowane tofu podsmaż na oleju, następnie odsącz z nadmiaru tłuszczu.
- Pokrój warzywa i wymieszaj ze szpinakiem.
- Dodaj tofu, polej olejem i dopraw do smaku.
Smacznego!
Jeśli nadal masz wątpliwości, czy warto zajadać się szpinakiem – sprawdź, dlaczego warto jeść szpinak.