Artykuł sponsorowany

Jak nie marnować jedzenia?

Jak nie marnować jedzenia?

W obecnych czasach marnowanie jedzenia jest na porządku dziennym. Najczęściej wyrzucamy pieczywo i wędliny, jednak w naszych koszach lądują także przeterminowane jogurty, jaja i zgniłe owoce. Warto pamiętać, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić na tak nieodpowiedzialne traktowanie żywności – wiele polskich dzieci nie dojada, a o ciepłym obiedzie może tylko pomarzyć. Dlatego powinniśmy z szacunkiem podchodzić do żywności i dzielić się nią, jeśli mamy taką możliwość. Jak nie marnować jedzenia na co dzień? Poznaj nasze proste porady.

Kupuj z listą

Niestety, udając się do sklepu rzadko mamy przygotowaną listę niezbędnych produktów. Zwykle bezmyślnie wrzucamy do koszyka kolejne produkty, nie pamiętając, czy w szafce lub lodówce mamy jeszcze ich zapas. Jeśli chcemy ograniczyć wyrzucanie jedzenia oraz zapanować nad domowym budżetem, zawsze planujmy posiłki i sporządzajmy listę niezbędnych zakupów. Pamiętajmy również, żeby przed wyjściem przeanalizować, jakie produkty się skończyły, a jakie wciąż mamy do dyspozycji.

Sprawdzaj datę ważności

Zawsze przed włożeniem produktu do koszyka, sprawdzaj, kiedy upływa termin jego ważności i zastanów się, czy na pewno zdążysz go wykorzystać. Na opakowaniach możemy znaleźć określenie „należy spożyć do”, które oznacza, że po tym terminie dany produkt nie nadaje się do spożycia. Natomiast zapis „najlepiej spożyć przed” mówi nam, że do danego dnia artykuł zachowuje wszystkie swoje właściwości smakowe, jednak możemy go spożyć także po jego upływie.

Właściwie przechowywanie

Odpowiednie przechowywanie produktów jest bardzo ważne i może znacząco wydłużyć ich trwałość. Dlatego pamiętaj, żeby warzywa trzymać w dolnej szufladzie lodówki, a wędliny kupione na wagę przekładać do pudełka lub zawijać w papier. Nie zapominajmy także o mrożeniu – np. mięsa, jeśli wiemy, że nie zużyjemy go w najbliższym czasie.

Pomyśl o innych

Nie wyrzucaj bezmyślnie żywności – resztki z obiadu możesz wykorzystać, robiąc naleśniki na następny dzień lub zapiekankę. Warto myśleć kreatywnie i szukać zastosowania dla produktów, które normalnie wylądowałyby w koszu. Pamiętaj, że wyrzucanie jedzenia jest nieetyczne i nieekonomiczne. Obecnie skala problemu jest naprawdę ogromna, dlatego tak ważne są takie miejsca, jak Bank Żywności w Elblągu, który stara się zapobiegać marnotrawstwu jedzenia i wpierać potrzebujących. Bank Żywności organizuje zbiórki w hipermarketach i przyjmuje różnego rodzaju produkty spożywcze, wspierając tym samym osoby ubogie, których nie brakuje w naszym otoczeniu. Jeśli chcesz przeczytać o działalności Banku Żywności i wesprzeć tę wyjątkową inicjatywę, koniecznie odwiedź stronę internetową stowarzyszenia.

Zanim kolejny raz wyrzucisz jedzenie do kosza lub udasz się do sklepu bez listy, pomyśl o osobach głodnych. Rozsądne zakupy i dobre gospodarowanie resztkami nie jest trudne – wymaga tylko wyrobienia dobrych nawyków. Pomyśl także o darowiźnie żywności potrzebującym – drobne gesty potrafią wiele zmienić.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz