Artykuł sponsorowany

Jak dobrać odpowiedni nóż kuchenny?

Jak dobrać odpowiedni nóż kuchenny?

Nóż w kuchni jest niezbędny, niezależnie czy pasjonujemy się gotowaniem lub po prostu z obowiązku żywimy wszystkich domowników. Jest podstawowym wyposażeniem kuchni, gdy przygotowujemy potrawy na obiad dla zaproszonych gości, a może pracujemy w restauracji. Bez noża nie da się obejść, ale nie bez byle jakiego noża. Nóż musi być nie tylko ostry, ale i wyważony i odpowiedniej jakości, by spełniał nasze najwyższe wymagania.

Jaki nóż warto kupić?

Nawet w trakcie krojenia można zepsuć smak potrawy. Na szczęście tylko wtedy, gdy kroi się towarem wybrakowanym, a nie profesjonalnym nożem kuchennym. Dlatego też w kuchni warto stawiać na markowe ostrze - także noże, do których kucia jest wykorzystywany odpowiedni gatunek stali.

Na nie działają także wszelkie prawa fizyki. Dlatego im dłuższe mamy ostrze, tym dłuższa powinna być rękojeść. Ta właśnie rękojeść noża musi być odpowiednio skonstruowana, by ręka nie męczyła się podczas pracy i by nóż się z niej nie wyślizgnął. Warto pamiętać, że nie otrzymamy tego od tanich podróbek, które mogą narobić więcej szkody niż pożytku.

Dobrze dobrany nóż jest też przedłużeniem naszej ręki. Mniejsze noże polecane są też dla niższych osób, z kolei wysokie osoby będą miały kłopot w posługiwaniu się malutkimi nożykami. Dobierając więc nóż dla siebie lepiej zobaczyć go wpierw na żywo i sprawdzić jak leży w dłoniach.

Najważniejszym aspektem jest jednak jego przeznaczenie. Mianowicie czy będzie to nóż kuchenny do chleba, czy do mięs itd. Markowe noże o szerokim zastosowaniu polecają specjaliści z Kry-Mar FHPU, krakowskiej firmy zajmującej się dystrybucją i ostrzeniem.

Nóż z dobrej stali

Na uwagę klientów zasługują przede wszystkim noże kute. Inne często bywają zawodne lub nawet niebezpieczne w użyciu. Im twardsza stal, tym nóż dłużej będzie ostry. Twardość noża można porównać według skali Rockwella. Maksymalny wynik jest tu zarezerwowany dla diamentów, które osiągają wartość w skali równą 69. Im twardsza stal, tym bliższa będzie temu ideałowi, a dobre i naprawdę twarde noże osiągają wyniki w granicach 56 do 57 punktów. Im niższą wartość ma nóż kuchenny, tym słabsza stal została użyta do jego wykucia. Ideałem jest wynik dla ostrza noża równy 59 punktów.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz