Jak dobierać wino do potraw?
Wino do obiadu lub kolacji to intrygujący dodatek, który urozmaica posiłek i rozpieszcza zmysły kulinarne. Wino serwowane do jedzenia jest popularne zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich. Aby w pełni cieszyć się smakiem i aromatem wina, warto poznać zasady łączenia tego alkoholu z różnymi potrawami. Oto garść podstawowych informacji dla zainteresowanych.
Dobór wina do potraw
Odpowiednio dobrane wino jest w harmonii ze smakiem towarzyszących mu potraw. Jak ją osiągnąć? Znawcy tego trunku proponują:
- Sałatki i lekkie warzywne dania lubią lekkie białe wina lub wina różowe.
- Do dań z czerwonego mięsa warto podać wina czerwone - lekkie bądź też ciężkie, z kolei do dań z białego mięsa - ciężkie białe lub lekkie czerwone.
- Potrawy o wysokiej kwasowości (np. cytrusy, kozi ser) dobrze czują się w towarzystwie win o wysokiej kwasowości.
- Dania grillowane, ostre, słone lub wędzone będą świetnie smakować w połączeniu z winem owocowym o delikatnym smaku.
Dziczyzna jest już nieco bardziej kapryśna. Choć w niektórych poradnikach polecane jest wino czerwone, to nie jest to jedyna zasada. Niektóre kuchnie myśliwskie polecają wina białe, zwłaszcza o wyrazistym korzenno-imbirowym smaku.
Przeglądając poradniki o winach, można się natknąć na odmienne informacje. Co jest tego przyczyną? Choć istnieją ogólne zasady co do serwowania wina do określonych potraw, w różnych regionach Europy i świata mogą się one nieco różnić. Ponadto niektóre porady są wynikiem indywidualnych „eksperymentów” i kulinarnych eksploracji autorów. Bogaty wybór win i innych trunków na różne okazje oferuje hurtownia alkoholi Cerveza Sławomir Praszelik z Raciborza.
Co jeszcze warto wiedzieć?
Aby podkreślić smak wina i w pełni cieszyć się jego smakiem, warto pamiętać o ogólnych zasadach serwowania wina. Wina czerwone powinno się podawać w temperaturze pokojowej, natomiast wina białe i różowe - schłodzone (w lodówce, nie poprzez dodanie kostek lodu). Jeżeli podczas posiłku będą serwowane dwa rodzaje win lub więcej, warto trzymać się poniższych zasad:
- Najpierw wina musujące, następnie białe, różowe, na końcu czerwone.
- Najpierw wina lekkie, później ciężkie, wytrawne przed słodkimi, słabe przed mocnymi.
W przypadku niektórych dań i napojów (np. zup, lody, kawa) lub wyrazistych, dominujących smaków (np. czosnek, ocet, gorzkie smaki) nie poleca się w ogóle podawać wina. Równie ważne przy piciu wina są kieliszki. I tak na przykład czerwone wino „lubi” pękate kieliszki, które pozwalają zwiększyć doznania zapachowe, białe wino serwuje się w kieliszkach mniejszych i węższych (pozwala to na dłuższe utrzymanie niższej temperatury), z kolei dla win musujących najlepsze są wąskie kieliszki (dzięki temu dwutlenek węgla ulatnia się wolniej).