Jak bezpiecznie kupować żywność w sklepie spożywczym?
Aby zachować bezpieczeństwo, ważne jest, aby starannie wybierać, pakować i transportować żywność ze sklepu spożywczego do domu. Umiejętność prawidłowego wyboru produktów spożywczych – zwłaszcza tych sprzedawanych luzem – może zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność. Jeżeli zależy Ci na bezpiecznym robieniu zakupów, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.
Czystość to priorytet
Kwestią podstawową jest kupowanie żywności wyłącznie w renomowanych sklepach, które przestrzegają przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa. Każdy obiekt powinien posiadać stanowisko do dezynfekcji wyposażone w środek odkażający – niektóre sklepy posiadają dodatkowo uchwyt na rękawiczki.
Jak kupować produkty spożywcze?
W pierwszej kolejności wrzuć do koszyka produkty trwałe, a dopiero później mrożonki i artykuły chłodzone. Staraj się wybierać wyłącznie świeże mięso ze stoiska – dobre sklepy spożywcze, takie jak sklep Urszuli Nieckuły FHU, zapewniają dostęp do wędlin od sprawdzonych producentów. Zakupy przy kontuarze delikatesów należy zostawić na sam koniec, a wędliny umieścić w pobliżu innych zimnych produktów. Świeże owoce i warzywa powinny być trzymane na innych produktach spożywczych w koszyku.
Jaką żywność wybierać?
Zakupy najlepiej robić w godzinach porannych, aby uniknąć zakupu przeleżałych i obtłuczonych warzyw i owoców. Zdecydowanie lepszym wyborem są produkty dostępne luzem zamiast pakowanych – dzięki temu będziesz miał większą kontrolę nad tym, co wybierasz.
Dużym błędem popełnianym przez konsumentów jest zakup nadmiarowej ilości produktów, których nie sposób zużyć w ciągu tygodnia, oraz zakup artykułów przecenionych. Idąc do sklepu warto mieć precyzyjną listę zakupową i omijać promocje produktów, których zakup nie został zaplanowany. Za każdym razem należy sprawdzać datę przydatności do spożycia oraz – przynajmniej pobieżnie – przejrzeć skład żywności.
W opakowaniach z żywnością nie powinno być dziur, rozdarć ani otworów. Jeżeli produkty posiadają plomby bezpieczeństwa, warto je sprawdzić. Luźna pokrywa słoika oznacza utratę próżni i możliwość zanieczyszczenia produktu. Nie kupuj produktu spożywczego, którego pieczęć wydaje się naruszona lub uszkodzona.