Artykuł sponsorowany

Jak bezpiecznie kupować żywność w sklepie spożywczym?

Jak bezpiecznie kupować żywność w sklepie spożywczym?

Aby zachować bezpieczeństwo, ważne jest, aby starannie wybierać, pakować i transportować żywność ze sklepu spożywczego do domu. Umiejętność prawidłowego wyboru produktów spożywczych – zwłaszcza tych sprzedawanych luzem – może zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych przez żywność. Jeżeli zależy Ci na bezpiecznym robieniu zakupów, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami.

Czystość to priorytet

Kwestią podstawową jest kupowanie żywności wyłącznie w renomowanych sklepach, które przestrzegają przepisów dotyczących higieny i bezpieczeństwa. Każdy obiekt powinien posiadać stanowisko do dezynfekcji wyposażone w środek odkażający – niektóre sklepy posiadają dodatkowo uchwyt na rękawiczki.

Jak kupować produkty spożywcze?

W pierwszej kolejności wrzuć do koszyka produkty trwałe, a dopiero później mrożonki i artykuły chłodzone. Staraj się wybierać wyłącznie świeże mięso ze stoiska – dobre sklepy spożywcze, takie jak sklep Urszuli Nieckuły FHU, zapewniają dostęp do wędlin od sprawdzonych producentów. Zakupy przy kontuarze delikatesów należy zostawić na sam koniec, a wędliny umieścić w pobliżu innych zimnych produktów. Świeże owoce i warzywa powinny być trzymane na innych produktach spożywczych w koszyku.

Jaką żywność wybierać?

Zakupy najlepiej robić w godzinach porannych, aby uniknąć zakupu przeleżałych i obtłuczonych warzyw i owoców. Zdecydowanie lepszym wyborem są produkty dostępne luzem zamiast pakowanych – dzięki temu będziesz miał większą kontrolę nad tym, co wybierasz.

Dużym błędem popełnianym przez konsumentów jest zakup nadmiarowej ilości produktów, których nie sposób zużyć w ciągu tygodnia, oraz zakup artykułów przecenionych. Idąc do sklepu warto mieć precyzyjną listę zakupową i omijać promocje produktów, których zakup nie został zaplanowany. Za każdym razem należy sprawdzać datę przydatności do spożycia oraz – przynajmniej pobieżnie – przejrzeć skład żywności.

W opakowaniach z żywnością nie powinno być dziur, rozdarć ani otworów. Jeżeli produkty posiadają plomby bezpieczeństwa, warto je sprawdzić. Luźna pokrywa słoika oznacza utratę próżni i możliwość zanieczyszczenia produktu. Nie kupuj produktu spożywczego, którego pieczęć wydaje się naruszona lub uszkodzona.

Zakup artykułów puszkowanych

Unikaj kupowania puszek, które są głęboko wgniecione, wybrzuszone, rdzewiejące lub z wgnieceniami na górnym lub bocznym szwie. Głęboko wgniecione lub wybrzuszone puszki mogą być oznaką zatrucia jadem kiełbasianym, podczas gdy puszki z ostrym wgnieceniem mogą uszkodzić szew i umożliwić bakteriom przedostanie się do środka.
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz