Artykuł sponsorowany

Jaja i ziemniaki tylko z gospodarstw rolnych

Jaja i ziemniaki tylko z gospodarstw rolnych

Ziemniaki to podstawa polskiej kuchni, podobnie jak jajka. Choć to chyba najmniej wyszukane składniki, które same w sobie mogą stanowić kompletne danie, potrafią odmienić każdą potrawę, a przepisów, jak przyrządzać je z pomysłem są tysiące. Muszą być jednak zdrowe i dobrej jakości, a to zapewni nam jedynie sprawdzony dostawca. Szukać go powinniśmy w gospodarstwie rolnym.

Cechy dobrych jaj

Dostępnych na rynku jest wiele rodzajów, najczęściej spożywamy jednak jaja kurze. Ich produkcją zajmują się zarówno drobni rolnicy, jak i producenci na szeroką skalę, jak Gospodarstwo Rolne Rafał Romanowski, dostawca jaj z województwa łódzkiego.

Jaja są źródłem ważnych składników i powinny być nieodłączną częścią codziennej diety. Dostarczają nam białka oraz witamin A, D oraz z grupy B. Ich wybór powinien zatem być przemyślany.

Ważne jest czy dostawca oferuje jajka z wolnego wybiegu. Są one smaczniejsze i bogatsze w wartości odżywcze od jaj z chowu ściółkowego czy klatkowego. Swoboda ruchu i dostęp do światła dziennego pozytywnie wpływają na kury, a to przekłada się na wysoką jakość jaj.

To, z jakim rodzajem mamy do czynienia, możemy ocenić po oznaczeniu na skorupce. Jaja z chowu na wolnym wybiegu oznaczone będą numerem 1, te ze ściółkowego – 2, z klatkowego – 3. Numer 0 zarezerwowany jest dla produkcji jaj ekologicznych.

Inna istotna dla zdrowia kwestia to fakt, czy kupujemy świeże jaja. W ten sposób mamy pewność, że otrzymaliśmy zdrowy, zdatny do przyrządzenia produkt.

Jaja klasyfikowane są, poza chowem, z jakiego pochodzą, również według wielkości. Wyróżnia się cztery rozmiary. Najmniejszy to S – jaja poniżej 53 g, dalej M – do 63 g, L – do 73 g i w końcu XL – wszystkie powyżej wagi 73 g.

Produkcja i sprzedaż jaj muszą odbywać się w sposób zgodny z zasadami systemu HACCP, systemu analiz zagrożeń bezpieczeństwa żywności, skierowanego głównie na produkcję płodów rolnych, rzeźnie, mleczarnie i im podobne zakłady. Producenci prowadzący hurtową sprzedaż jaj są zobowiązani do ich przestrzegania.

Ziemniaki istotą polskiej kuchni

Polacy ukochali ziemniaki – to jest fakt. Bez względu na to, jak je nazywamy, czy będą to pyry, kartofle lub bulwy, wszyscy je jemy w różnych postaciach.

Jeśli jest więc to składnik, który spożywamy często i dużo, tym bardziej powinniśmy zadbać o jego jakość. Podobnie jak z innymi produktami pochodzącymi z natury, najlepiej jest dotrzeć do źródła, czyli gospodarstwa rolnego. Rolnicy zajmujący się produkcją ziemniaków prowadzą też ich sprzedaż. Nie zawsze jest to wyłącznie hurt ziemniaków, ale też oferta dla pojedynczych klientów, kupujących małe ilości.

Ziemniaki to produkt, który we właściwych warunkach może być długo przechowywany. Dobrym rozwiązaniem może być więc kupno dużej ilości po niskiej cenie bezpośrednio od gospodarza.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz