Artykuł sponsorowany

Idealna ryba do sushi

Idealna ryba do sushi

Sushi to japoński przysmak, który pokochali Polacy. Kluczem do tego prostego dania jest dobra, świeża ryba. Bez niej przygotowanie smakowitych rolek po prostu się nie uda. Niektórzy twierdzą, że prawdziwe sushi z doskonałej jakości rybami można zjeść tylko w Japonii, jednak to nie prawda. W Polsce też działają firmy, które zapewnią nam dostęp do najlepszych darów z mórz i oceanów, z których możemy przygotować swoją ulubioną potrawę z Kraju Kwitnącej Wiśni.

Pyszne i zdrowe

Dobre, świeże ryby zachwycają wyjątkowym, subtelnym smakiem. W polskiej kuchni potrawy z ryb mają ogromną tradycję – przywykliśmy jednak, by mięso ryb smażyć, dusić, wędzić lub piec – jedzenie ryb na surowo nie należało do tradycyjnych zwyczajów. Kiedy jednak za sprawą popularności kuchni japońskiej na naszych stołach pojawiło się sushi, wszystko się zmieniło. Japończycy swoje sushi przyrządzają ze świeżych ryb – głównie z łososia i tuńczyka. Położenie Japonii zapewnia tamtejszym kucharzom (i smakoszom) stały dostęp do świeżego, rybiego mięsa najwyższej jakości. W Polsce dostęp do takich rarytasów jest utrudniony, nie znaczy to jednak, że nie możemy sobie pozwolić na przygotowanie dobrego, klasycznego sushi – w tym celu należy zaopatrzyć się w wysokiej jakości ryby, które zapewnia firma Bartex Delikatesy Rybne Wodny Świat. Firma specjalizuje się między innymi w sprzedaży najlepszych ryb do sushi. Zaopatruje w nie najlepsze restauracje kuchni japońskiej. Poza rybami w jej ofercie znajdziemy tez inne produkty niezbędne do wykonywania sushi.

Sekret dobrego sushi

Sekret smaku sushi tkwi w najlepszej jakości składnikach. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do robienia sushi ryb jest łosoś – musi to być jednak łosoś oceaniczny. Łososia do sushi można grillować, wędzić lub podawać na surowo, z niewielkim dodatkiem soli. Dość często pojawia się też wersja sushi z dodatkiem makreli – ta tłusta ryba, doskonale znana Polakom, jest podawana z dodatkiem odrobiny octu lub cytryny. Sushi zjemy też ze świeżym, pięknie czerwonym tuńczykiem. Popularna w Japonii wersja sushi jest przygotowana z węgorza – w Polsce jednak ten wariant tego dania jest dosyć rzadki.

Warto przynajmniej od czasu do czasu pozwolić sobie na sushi – to ciekawa potrawa, tak różna od tego, co jemy na co dzień. Poza tym sushi jest bardzo zdrowe – świeże ryby, które są jego podstawą dostarczają nam wielu potrzebnych witamin i mikroelementów. Taka rybna uczta jest więc dobra i dla naszych kubków smakowych, i dla naszego organizmu.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz