Artykuł sponsorowany

Hurtowa sprzedaż ryb. Gdzie zaopatrzyć się w ryby mrożone i owoce morza?

Hurtowa sprzedaż ryb. Gdzie zaopatrzyć się w ryby mrożone i owoce morza?

Zamierzając rozpocząć hurtowy zakup ryb oraz owoców morza stajemy przed ogromnym wyzwaniem. Omawiana kategoria produktów ma bowiem duże wymagania jeśli chodzi o przechowywanie oraz transport. Trudności może przysparzać przede wszystkim zachowanie odpowiedniej temperatury do momentu zakupu produktu przez klienta. Trzeba tego koniecznie dopilnować nie tylko ze względów prawnych, ale także jakościowych.

Jak przebiega głębokie mrożenie ryb?

Technologia zamrażania oraz składowania i transportu ryb oraz owoców morza rozwija się nieprzerwanie. Proces ten rozpoczyna się już na jednostce pływającej. Większość statków połowowych wyposażona jest współcześnie w urządzenia zapewniające szybkie, głębokie zmrożenie ryb, co trwa od dwunastu do dwudziestu czterech godzin. Takie podejście pozwala na przewiezienie produktów na dalekie odległości. Połów może się bowiem odbyć w dowolnym miejscu na Ziemi – ważne jest, aby jak najszybciej zabezpieczyć ryby czy owoce morza. Jeśli zostaną odpowiednio szybko zamrożone, zachowają swoje właściwości smakowe oraz komplet wartości odżywczych. Oczywiście mrozi się nie tylko ryby, ale także produkty rybne, takie jak choćby filety czy ryby panierowane. Oprócz mrożenia bezpośrednio na morzu stosuje się także mrożenie na lądzie – podlegają mu całe tusze, a cały proces nie jest powtarzany (single frozen). Na lądzie stosuje się czasem także technikę double frozen, czyli mrożenia podwójnego – ryby czy owoce morza mrożone są w wielkich blokach, a następnie rozmrażanie i mrożone po raz drugi. Metoda ta ma niekorzystny wpływ na wszystkie aspekty jakościowe produktów, więc wybierając hurtownię ryb mrożonych musimy wziąć to pod uwagę. Zdecydowanie warto skorzystać z oferty unikającej tego typu praktyk hurtowni Lux Fish.

Co wpływa na trwałość głęboko zamrożonych ryb?

Co ciekawe, ryby mrożone są na tyle trwałe, że jeśli tylko proces ich zamrażania został dokonany prawidłowo, nadają się do spożycia nawet przez dwa lata. Oczywiście trzeba je wówczas zabezpieczyć przed utratą wody, czyli wysychaniem, które możliwe jest nawet w stanie zamrożonym. To dlatego stosuje się nieprzepuszczalną folię albo woskowane kartony, a także technikę IQF, polegającą na glazurowaniu – czyli zabezpieczaniu tkanki mięsnej przed wysychaniem poprzez zanurzania mrożonych ryb w wodzie lub zraszaniu ich wodą. Kupując ryby mrożone możemy zwrócić uwagę na technikę ich zabezpieczenia, co pozwoli na ocenę ich walorów smakowych i odżywczych – jeżeli zabezpieczenie nie będzie wystarczające, to produkt znacznie straci na jakości.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz