Hipoglikemia. Objawy, leczenie, zapobieganie

Hipoglikemia. Objawy, leczenie, zapobieganie

Hipoglikemia jest to stan, w którym poziom cukru we krwi jest niższy niż 70 mg/dl. W zależności od pojawiających się objawów możemy wyróżnić różne stadia niedocukrzenia. Chcesz wiedzieć, jak je rozpoznać? Przeczytaj nasz poradnik i dowiedz się, jakie są objawy hipoglikemii, jak postępować z chorym na cukrzycę i czy można zapobiec nagłym spadkom poziomu cukru we krwi.

Objawy hipoglikemii

Rodzaj objawów, które towarzyszą niedocukrzeniu, uzależniony jest od stężenia glukozy we krwi. W przypadku lekkiej hipoglikemii pacjent może odczuwać:

  • zimne poty
  • osłabienie
  • nudności
  • bóle brzucha

Umiarkowana hipoglikemia powoduje poważniejsze zaburzenia, takie jak:

  • tachykardia
  • zaburzenia widzenia
  • niepokój, lęk
  • ból głowy
  • senność

Obniżenie glikemii do poziomu około 30 mg/dl może z kolei powodować:

  • trudności w mówieniu
  • zaburzenia koordynacji
  • utratę przytomności
  • śpiączkę hipoglikemiczną

U niektórych pacjentów może pojawić się tzw. nieświadomość hipoglikemii, czyli nieodczuwanie niskich wartości glikemii. Jest ona traktowana jako powikłanie często występujących spadków cukru. U osób, które jej doświadczają pierwszym objawem niedocukrzenia może być już utrata przytomności lub śpiączka. Taki stan jest poważnym przeciwwskazaniem do prowadzenia samochodu czy obsługi maszyn.

Niedocukrzenie nie powinno być również oceniane na podstawie wyłącznie objawów. Mogą być one mylące i pojawiać się również przy prawidłowych glikemiach, np. wtedy, gdy pacjent miał przez długi czas niewyrównaną cukrzycę. W przypadku wystąpienia powyższych objawów zawsze należy sprawdzić, jaki jest faktyczny poziom cukru we krwi poprzez wykonanie badania glukometrem.

Jak postępować w przypadku ataku hipoglikemii?

W przypadku pojawienia się niedocukrzenia konieczna jest szybka reakcja, inaczej może bowiem dojść do zagrożenia zdrowia pacjenta. To, co powinniśmy zrobić, zależy w głównej mierze od tego, jaki jest stopień nasilenia hipoglikemii.

W przypadku łagodnego niedocukrzenia, występującego przy wartościach ok. 50-70 mg/dl, chory powinien natychmiast spożyć szybko wchłaniane węglowodany, takie jak glukoza w płynie lub tabletkach lub sacharoza (2/3 kostki cukru, słodka herbata). Konieczne jest również zaprzestanie pracy i aktywności fizycznej. Obniżenie glikemii do wartości około 20-30 mg/dl powoduje wystąpienie hipoglikemii umiarkowanej. W tym przypadku u chorego może pojawić się kołatanie serca czy zaburzenia zachowania – wówczas należy pomóc mu w spożyciu słodkiego produktu.

Najbardziej niebezpieczna jest ciężka hipoglikemia, która może się pojawić w przypadku braku reakcji na jej umiarkowaną postać. Wówczas poziom glukozy jest bardzo niski – pozostaje on na poziomie około 20-30 mg/dl. Może to spowodować między innymi atak drgawek, utratę przytomności czy nawet śpiączkę, dlatego bardzo ważna jest odpowiednia reakcja. Konieczne jest podanie w formie zastrzyku preparatu glukagonu. Należy również monitorować poziom glikemii i wezwać lekarza.

Jak uniknąć niedocukrzenia?

Znając przyczyny hipoglikemii, łatwiej jest unikać jej pojawiania się w przyszłości. Na co zwrócić uwagę? Najczęstszymi przyczynami gwałtownego spadku poziomu cukru we krwi są między innymi:

  • spożycie alkoholu lub narkotyków
  • błędy w odżywianiu (niedożywienie lub głodzenie się)
  • zbyt duży lub nagły wysiłek fizyczny
  • niedostosowanie dawki insuliny do poziomu cukru we krwi
  • nagła redukcja masy ciała

Unikanie zagrożenia jest bardzo ważne, ponieważ hipoglikemia może mieć poważne skutki. Spadek dostawy cukru do mózgu powoduje bowiem zaburzenia jego pracy a nawet jego obumieranie, co z kolei zagraża zdrowiu i życiu pacjenta cierpiącego na cukrzycę. W skrajnych przypadkach hipoglikemia może doprowadzić nawet do śmierci.

Oceń artykuł (1)
5,0
Komentarze
Dodaj komentarz