Gdzie wykorzystywane są wysłodziny browarniane?
Wysłodziny browarniane lub inaczej młóto browarniane przez lata były jedynie odpadem przy produkcji piwa. Zawierają nierozpuszczalne w wodzie drobiny słodu, kiełki oraz osad z łusek. W miarę upływu czasu okazało się jednak, że wysłodziny to prawdziwe bogactwo witamin, aminokwasów, mikro- i makroelementów. Z tego względu znalazły zastosowanie w rolnictwie oraz w przemyśle. Gdzie najczęściej stosuje się młóto?
Zastosowanie wysłodzin browarnianych w rolnictwie
Wysłodziny browarniane zawierają bardzo duże ilości białka i to głównie dlatego stosowane są jako dodatek paszowy dla zwierząt hodowlanych. Co ważne, większość białka nie ulega trawieniu w żwaczu, a dopiero w jelicie cienkim, co odgrywa istotną rolę w obniżeniu poziomu mocznika w mleku. Jednocześnie wpływa na zwiększenie poziomu białka w mleku, co jest niezwykle korzystnym aspektem dla hodowców. Młóto bogate jest także w witaminy: B1, B2, B4, B5, A i E oraz w wapń, fosfor, magnez, chlor, potas, mangan, cynk, molibden, jod i miedź.
Specjaliści zauważyli również, że ze względu na dużą zawartość włókna wysłodziny nie ulegają gwałtownej fermentacji w żwaczu. Pomaga to chronić przedżołądki przed kwasicą oraz związanymi z nią dysfunkcjami. Dobra kondycja żwaczy ma z kolei bezpośredni wpływ na jakość mleka, a także mięsa – zawartość lotnych kwasów tłuszczowych czy profil kwasów tłuszczowych mięsa. Istotne są również walory smakowe wysłodzin browarnianych. Okazuje się bowiem, że smak młóta jest dla zwierząt niezwykle atrakcyjny. Z tego względu świeże młóto nadaje się także jako doskonała baza do wypiekania zdrowych ciasteczek dla psów.
Wysłodziny browarniane w hodowli roślin
Młóto browarniane wykorzystywane jest również przez osoby trudniące się hodowlą roślin, takich jak: borówka amerykańska, żurawina, magnolia, wrzosy czy hortensja. Dostarczają glebie, a tym samym roślinom azotu, niezbędnych do prawidłowego wzrostu pierwiastków i substancji mineralnych. Wysłodziny mogą być kompostowane lub wykorzystywane bezpośrednio na grządkach po uprzednim wymieszaniu z glebą. Wysokiej jakości wysłodziny oferuje firma DOMINO. Ze względu na wysoką zawartość azotu najlepiej jednak mieszać je z suchymi węglowymi odpadami, takimi jak: liście, ziemia, gałązki czy tektura. Wysłodziny stanowią również doskonały składnik podłoża do hodowli grzybów jadalnych (pieczarek, boczniaków) oraz leczniczych (lwiej grzywy, shiitake).
Młóto browarniane w przemyśle
Ze względu na nieustannie rosnące zanieczyszczenie środowiska konieczne jest pozyskiwanie przyjaznych naturze źródeł energii. Biogazownie stanowią stabilne źródło odnawialnej energii powstającej w wyniku beztlenowej fermentacji metanowej. Okazuje się, że świetnym sposobem na ich zasilanie jest właśnie młóto browarniane. Użycie wysłodzin pozwala na osiągnięcie biogazu o zawartości metanu sięgającej nawet 61%.