Gdzie wykorzystuje się suchy lód?
Suchy lód to potoczna nazwa dwutlenku węgla w postaci stałej. Ma on szerokie zastosowanie w zakładach przemysłowych i transporcie, jak również pojawia się w wielu branżach – od produkcji tworzyw, aż po przemysł spożywczy i medyczny. Jakimi właściwościami charakteryzuje się suchy lód, gdzie najlepiej go kupować i do czego dokładnie jest wykorzystywany?
Właściwości suchego lodu
Najważniejsza cecha suchego lodu to temperatura sublimacji. Dwutlenek węgla zmienia swoją postać na gazową w temperaturze -78,5 stopni Celsjusza a swoją nazwę zawdzięcza głównie konsystencji, gdyż nie ulega roztopieniu do postaci ciekłej i jest stosunkowo kruchy. Suchy lód jest substancją bezpieczną w bezpośrednim kontakcie z żywnością a przede wszystkim nie ma wpływu na jej smak i zapach. Jest on nie tylko bezwonny i bezsmakowy, lecz również nietrujący, niepalny, obojętny i bakteriostatyczny. Dwutlenek węgla w postaci stałej nie występuje w przyrodzie, ale można go zaobserwować na Wenus oraz Marsie.
Zastosowanie
Suchy lód można wykorzystywać na wiele sposobów, a trzy najczęstsze kierunki to przede wszystkim:
- Czyszczenie technologiczne – proces podobny do piaskowania/śrutowania, przy czym z powodu niskiej jego temperatury zanieczyszczenia łatwiej są usuwane. Niewątpliwie zaletą tej metody jest fakt, iż nie uszkadza powierzchni czyszczonej i dzięki temu idealnie nadaje się do elementów urządzeń i maszyn.
- Czynnik chłodzący – stosowany podczas transportu produktów spożywczych i innych materiałów wrażliwych na ciepło, także w transplantologii - do przechowywania i transportu organów.
- Kuchnia molekularna – głównie jako element dekoracyjny lub czynnik chłodzący.
Dla celów spożywczych i medycznych stosuje się suchy lód o specjalnej jakości potwierdzonej przez jednostki notyfikujące.
Suchy lód może występować w kilku postaciach: w formie granulatu, bloków czy też plastrów.
Gdzie kupić?
Firma Messer wytwarza i oferuje suchy lód nie tylko do procesów czyszczenia w przemyśle, ale także wysokiej jakości przeznaczony dla przemysłu spożywczego i zastosowań w medycynie. Należy pamiętać, aby zawsze kupować go z zaufanych źródeł, które gwarantują nie tylko wysoką jakość, ale przede wszystkim czystość surowca. Jest to szczególne ważne w medycynie, farmacji i przemyśle spożywczym z uwagi na bezpośredni kontakt z żywnością.
Warto skorzystać z pomocy specjalisty, który odpowie na wszystkie niezbędne pytania i pomoże klientom wybrać optymalne rozwiązania.