Artykuł sponsorowany

Gdzie trafiają warzywa z hurtowni?

Gdzie trafiają warzywa z hurtowni?

Hurtownie warzyw specjalizują się w dostawie warzyw, pochodzących ze sprawdzonych upraw. Najlepsze hurtownie wybierają doświadczonych producentów i wyselekcjonowane produkty, spełniające warunki najwyższej jakości. Muszą oferować nie tylko konkurencyjne ceny, ale także dopasowywać swoje usługi do wymagań klientów. Sprawdźmy, gdzie najczęściej trafiają warzywa z hurtowni?

Markety i sklepy

Chcąc wypracować lub utrzymać renomowaną pozycję na rynku, hurtownie warzyw muszą dbać o to, aby ich produkty były świeże i zdrowe. Nie kupują warzyw od każdego - przy wyborze kontrahentów, kierują się wyborem producentów z doświadczeniem. Hurtownie sprzedają swoje produkty punktom sprzedaży detalicznej, które następnie sprzedają je z zyskiem.

Wraz z rozwojem sieci handlowych w Polsce zwiększyła się hurtowa sprzedaż warzyw do dużych sklepów detalicznych i hipermarketów, których klienci – podobnie jak w innych punktach sprzedaży – oczekują przede wszystkim wysokiej jakości. Dlatego wbrew powszechnej opinii, warzywa sprzedawane w supermarketach nie są gorsze od tych sprzedawanych na straganie czy w lokalnym warzywniaku. Jest to opinia krzywdząca, zwłaszcza dla hurtowni. Towar niewłaściwej jakości zwyczajnie nie jest przyjmowany przez sklepy wielkopowierzchniowe. Zwykle wymagają one również okazania wyników badań danej partii owoców i warzyw. Sklepy te działają na zasadach systemy HACCP, a skuteczność jego funkcjonowania jest weryfikowana przez Państwową Inspekcje Sanitarną.

Klienci indywidualni i eksport

Produkty polskiego warzywnictwa cieszą się dużym uznaniem konsumentów, zarówno krajowych, jak i zagranicznych. Dla wielu klientów polskie warzywa są synonimem smacznej, zdrowej i bezpiecznej żywności.

- Polacy coraz większą wagę przywiązują do tego, co jedzą i jak jedzą. Coraz częściej sięgają po warzywa, rezygnując z mięsa i chcą mieć pewność, że pochodzą one z lokalnych upraw, od polskich rolników. My wspieramy polskich rolników, szczególnie tych z województwa wielkopolskiego. Kupujemy od nich warzywa takie jak: ziemniaki, cebula, kapusta, buraki, seler, pietruszka i marchew. Na życzenie klientów zapewniamy dowóz sprzedawanych warzyw własnym transportem – na terenie województwa wielkopolskiego, ale i całego kraju. Chcemy przekonać naszych klientów, że każdy z nich jest dla nas równie ważny i na każdego czeka obsługa najwyższej jakości. – przekonuje przedstawiciel hurtowni warzyw Macpol.

Dużą częścią działalności hurtowni jest eksport warzyw. Polska jest czołowym producentem warzyw w Unii Europejskiej. Roczna produkcja warzyw w naszym kraju w latach 2004-2017 wynosiła 4,8-5,7 mln ton i stanowiła około 9% zbiorów UE. Jesteśmy liderem produkcji kapusty i buraków ćwikłowych, a także jednym z największych unijnych producentów marchwi i cebuli.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz