Gdzie rosną trufle, jak smakują i dlaczego są cenne?

Gdzie rosną trufle, jak smakują i dlaczego są cenne?

Jaki jest największy rarytas wśród grzybów? Z pewnością każdy grzybiarz i miłośnik grzybów wie, że chodzi o trufle. Trufle słynną z tego, że są niedostępne, a przez wielu uważane za pyszny smakołyk o niepowtarzalnym smaku i aromacie. Co jeszcze wyróżnia te niecodzienne grzyby? Gdzie można je spotkać? Czy rosną w Polsce? Czy mają cenne właściwości? W artykule przedstawiamy odpowiedzi na te i inne nurtujące pytania.

Gdzie rosną trufle?

Trufle zwykle nie są uprawiane na plantacjach, ponieważ wymagają specyficznych warunków. Występują głównie dziko na terenie Włoch, Węgrzech czy Chorwacji. Niestety prawdopodobnie z powodu ocieplenia i zmian klimatycznych coraz mniej trufli rośnie w naturalnych ekosystemach.

A czy te niezwykłe grzyby rosną w Polsce? Kiedyś tak, w szczególności w Borach Tucholskich czy na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, ale dziś głównie prowadzi się hodowlę trufli letniej, która jest najmniej wymagająca, jeśli chodzi o uprawę. Trzeba zaznaczyć jednak, że takie hodowle nie są zbyt często spotykane.

Warto wiedzieć, że w trufle w Polsce to wcale nic nowego. Grzyby cieszyły się dużą popularnością w XX-leciu międzywojennym i były rarytasem nie tylko wśród szlachty, ale także zwykłego mieszczaństwa. Przepisy można było znaleźć w popularnej wówczas książce kucharskiej Lucyny Ćwierciakiewiczowej.

Jak smakują trufle?

Trufle cenione są przez wielu za niezwykły smak, który różni się w zależności od odmiany. Najbardziej popularne rodzaje trufli to:

  • Trufle białe – najdroższe ze wszystkich, można spotkać je głównie w północnych Włoszech oraz na południu Francji; mają lekko czosnkowy zapach, która znika pod wpływem wysokiej temperatury.
  • Trufle czarne – jak sama nazwa wskazuje, są czarne, ale tylko na zewnątrz, ponieważ ich miąższ jest ciemny lub jasny. Wyróżnia je mocny owocowy aromat i lekko pikantny smak.
  • Trufle letnie – uprawianie w wielu krajach europejskich, mają niestety mniej intensywny smak i aromat w porównaniu do trufli czarnych i białych, dlatego nie są tak cenione przez smakoszy.

Jak podawać trufle? Zarówno białe, jak i czarne idealnie współgrają z typowo włoskimi produktami. Popularnym przysmakiem jest tagliolini al turtufo. Przepis jest prosty. Ugotuj makaron i przyrządź sos. Rozpuść trochę masła na patelni i lekko podsmaż pokrojone lub starte trufle. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Równie znana jest zupa truflowa.

Ile kosztują drogocenne trufle?

Grzyby te to towar luksusowy. W zależności od rodzaju cena trufli waha się w graniach od kilku do nawet kilkuset złotych za jedyne 100 gram! Jeszcze droższe są trufle białe, za których kilogram trzeba zapłacić nawet cztery tysiące euro. Na cenę wpływ ma kilka czynników, przede wszystkim to, że grzyb jest naprawdę rzadkim okazem, a wiele osób ceni go za niepowtarzalny smak i aromat. Dodatkowo z powodu zmian klimatycznych z roku na rok trufli w naturalnym środowisku jest coraz mniej.

Czy cenne grzyby mają również cenne właściwości?

Trufle głównie składają się z wody i błonnika, zawierają niewielką ilość tłuszczu, więc mogą być spożywane nawet przez osoby na diecie. Poza tym mają w sobie sporo siarkowych aminokwasów, cysteiny i metioniny. Co ciekawe zawierają odpowiednik zwierzęcego cholesterolu, czyli ergosterol, który jest prowitaminą witaminy D. Ponadto w truflach znajdziemy substancje o działaniu antyoksydacyjnym.

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz