Artykuł sponsorowany

Folia transferowa do czekolady — z czym to się je?

Folia transferowa do czekolady — z czym to się je?

Torty, muffinki, ciasteczka, desery... Wszyscy je uwielbiamy niezależnie od wieku. Każdego z nas przyciąga nie tylko ich wyjątkowy smak, ale także uroczy wygląd. Folia transferowa do czekolady to bardzo ciekawy pomysł dla tych, którzy szukają łatwego w zrobieniu, ale za to wyjątkowo ładnie prezentującego się sposobu na udekorowanie swoich wypieków. Dowiedz się więcej na ten temat w poniższym artykule.

Folia transferowa do czekolady — czym jest i jak się ją stosuje?

Folia transferowa do czekolady to arkusz sztywnej transparentnej folii (z reguły o wymiarach 30 x 40 cm), która jest pokryta określonym wzorem wykonanym ze specjalnego barwnika spożywczego. Jeśli chodzi o dekorowanie za pomocą folii transferowej do czekolady, to trzeba wyciąć potrzebną część lub całość wygodnie rozłożyć, a następnie pokryć ją rozpuszczoną czekoladą i poczekać, aż zastygnie. Na koniec delikatnie ściągamy folię z masy, na której pozostaje kolorowy nadruk z barwnika. Warto pamiętać, że przy tej metodzie dekorowania najlepiej zastosować specjalną, błyskawicznie zastygającą czekoladę, czyli tzw. temperowaną.

Można ją nabyć w internetowych sklepach lub sporządzić samodzielnie. Wybierając ten produkt unikniemy długiego czekania na efekt, za to otrzymamy fantastyczny rezultat w postaci połyskliwego i łamiącego się z trzaskiem przysmaku. Co więcej, czekolada temperowana występuje zarówno w tradycyjnej, ciemnej wersji, jak i w białej. Do każdego z tych rodzajów będą pasowały także inne nadruki (np. w odmiennej kolorystyce, jeśli chcemy osiągnąć efekt ładnego kontrastu). Warto wiedzieć, że folia transferowa do czekolady to świetna alternatywa dla dekoracji z masy cukrowej. Taka forma ozdabiania słodkości jest także dedykowana zarówno laikom piekącym ciasta dla najbliższych w zaciszu domowym, jak i profesjonalnym cukiernikom.

Gdzie kupić folię transferową do czekolady?

Folia transferowa do czekolady daje naprawdę wiele możliwości tworzenia nie tylko płaskich dekoracji, ale także trójwymiarowych np. w formie kwiatów, sprężynek, zwierzątek itp. Tak naprawdę jest to kwestia uzależniona w głównej mierze od naszej wyobraźni. Czekoladę temperowaną można uformować w taki sposób, aby tworzyć niebanalne połączenia z nadrukami. Duży wybór najwyższej jakości folii transferowych do czekolady znajdą Państwo w ofercie firmy Cake Art Łącka, która posiada 15-letnie doświadczenie w branży i jest jednym z pierwszym przedsiębiorstw, które zapoczątkowało produkcję oraz sprzedaż m.in. jadalnych akcesoriów do ciast. W bogatej ofercie tej firmy znajdą Państwo także m.in. papier jadalny, folie transferowe do bezy, formy do czekolady czy zestawy z drukarką do wydruków cukierniczych.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz