Artykuł sponsorowany

Flagowe dania kuchni ukraińskiej.

Flagowe dania kuchni ukraińskiej.

Kuchnia ukraińska jest bardzo różnorodna. Ma to związek z historią tego kraju, na którego wpływ miała kultura polska, rosyjska turecka i niemiecka. Dania kuchni ukraińskiej nie należą do najzdrowszych, za to uwodzą pełnią smaków i aromatów. Jej podstawę stanowią: chleb, ziemniaki, mięso i warzywa. Poniżej znajdują się przykłady znanych i lubianych potraw naszych sąsiadów zza wschodniej granicy.

Solanka mięsna po lwowsku

Solanka mięsna po lwowsku swoim smakiem od dawna zachwyca turystów. Jest to zupa na wywarze z tłustego mięsa, ryb oraz warzyw. Ma słono-pikantny smak. Do jej zakwaszenia używa się wody z kiszonych ogórków, kwasu chlebowego i cytryny. Popularnymi dodatkami do tego dania są także oliwki, kapary i posiekane pomidory. Solanka mięsna po lwowsku to prawdziwa bomba smaków, która podbije niejedno podniebienie.

Barszcz ukraiński

Barszcz ukraiński to chyba najbardziej znana w Polsce zupa naszych wschodnich sąsiadów. Przygotowuje się ją na wywarze z solonego boczku oraz tłustych mięs. Do tego dodaje się buraki, pomidory, kapustę, paprykę i fasolę. Barszcz ukraiński podaje się zwyczajowo z gęstą, kwaśną śmietaną i koperkiem. Jest bardzo sycący i doskonale rozgrzewa.

Schab po lwowsku

Schab po lwowsku to doskonała potrawa dla każdego, kto lubi porządnie się najeść. Solidny kawałek mięsa faszerowany śliwkami i orzechami włoskimi. Podaje się go z sosem jabłkowym wraz z ziemniakami i zestawem surówek. Wybornie przyrządzony schab po lwowsku zjemy np. w restauracji Smak Ukraiński, gdzie do jego wykonania używane są wysokiej jakości składniki pochodzące od sprawdzonych dostawców. Restauracja ta słynie z doskonale odwzorowanych ukraińskich smaków.

Żarke

Żarke to nic innego jak gulasz wołowy. Według ukraińskich przepisów dodaje się do niego dużą ilość cebuli, czosnek, paprykę, śliwki i drobno pokrojone ziemniaki. Całość zalewa się bulionem i przecierem pomidorowym, co jeszcze bardziej podkreśla wyjątkowy smak tej potrawy. Podaje się go na gorąco, najczęściej z chlebem. Ciekawą wariacją jest także zapieczenie tego dania pod ciastem chlebowym.

Pierogi ukraińskie

Delikatne pierogi, które wręcz rozpływają się u ustach, to coś, co jako Polacy potrafimy docenić. Pierogi ukraińskie nadziewane są najczęściej ziemniakami, chociaż to tylko jeden z wariantów. Często spotyka się także nadzienie z podgrzybków, sera i cebuli czy solonego boczku.

Naleśniki ukraińskie

Na Ukrainie określa się je jako „młynci”. Są tam naprawdę bardzo popularne i proste do zrobienia. Podobnie jak w Polsce podaje się je na słodko lub wytrawnie. U naszych wschodnich sąsiadów najbardziej lubiane są naleśniki ukraińskie z makiem lub z ziemniakami, serem i cebulą- w wersji na słono.

Opracowanie:
Kraków, Grodzka 21
tel. 12 421 92 94
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz