Artykuł sponsorowany

Ekspresy do kawy w różnych odsłonach. Przegląd dostępnych modeli

Ekspresy do kawy w różnych odsłonach. Przegląd dostępnych modeli
Kawa – większość dorosłych osób przynajmniej ją lubi, część uwielbia, a spora nie wyobraża sobie bez niej dobrego poranka.   Niektórym wystarcza kawa rozpuszczalna z saszetki, inni kochają wyłącznie mieloną kawę parzoną w głębokim kubku, ale coraz więcej osób stawia na kawę z ekspresu i to nie byle jakiego. W naszym artykule przyjrzymy się bliżej kilku ciekawym modelom tych urządzeń, które mogą umilać nie tylko poranki.

Ekspresy przelewowe i ciśnieniowe

Zacznijmy od tego, skąd coraz większe i to bardzo wyraźne zainteresowanie ekspresami do kawy. Uzasadnienie jest bardzo proste: kawa z dobrego ekspresu smakuje lepiej, oczywiście, jeśli jest to kawa dobrego gatunku, a coraz częściej takich próbujemy. Możemy to porównać chociażby do smaku soku: jeśli ktoś przez lata pije sok pomarańczowy z dyskontu spożywczego, dopiero po spróbowaniu świeżo przygotowanego soku z soczystych, smacznych owoców odkryje, że ten pierwszy wcale nie był dobry. Pierwszy rodzaj ekspresów do kawy to ekspresy przelewowe. Kawa parzy się w sposób podobny do tradycyjnego parzenia kawy w filiżance. Gorąca woda przelewa się przez zmieloną uprzednio kawę wsypaną do papierowego filtra. W dobrych kawiarniach i restauracjach kawa mielona jest na bieżąco, ponieważ przechowywana w ziarnach zachowuje więcej aromatu. Ekspres przelewowy to rozwiązanie proste, dlatego nie zawsze i nie wszędzie się sprawdza – nie daje nam możliwości przygotowania bezpośrednio kaw „specjalnych”, jak znane cappuccino. Taką możliwość dają nam za to zaawansowane ekspresy ciśnieniowe. Jak wskazuje nazwa, gorąca woda jest tłoczona pod ciśnieniem przez zmieloną kawę. Uzyskujemy w ten sposób skondensowany napar espresso, który stanowi bazę do innych kaw.

Ekspresy ręczne i automatyczne

Ekspresy ręczne polecane są szczególnie smakoszom kawy, dla których już sam proces przygotowywania aromatycznego napoju jest przyjemnością. Zmielone ziarna wsypujemy do sitka w specjalnej kolbie, którą ręcznie umieszczamy w ekspresie. Urządzenia mogą mieć dodatkowo dysze do spieniania mleka, czy wbudowane młynki. Automatyczne ekspresy do kawy to już urządzenia znacznie bardziej zaawansowane. Jak mówi nam przedstawiciel firmy Flint Espresso z Warszawy, profesjonalne ekspresy do kawy mają zwykle większe zasobniki i dają możliwość przygotowania wielu rodzajów kawy. Rozwiązania, gdzie kawa podawana jest do ekspresu w formie ziaren, jest jednak bardziej ceniona, ponieważ kawa smakuje niezwykle świeżo. W różnych modelach ekspresów do kawy możemy przygotować różnego typu kawy z dodatkiem mleka, naprawdę dobrze dopasowane do indywidualnych preferencji.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz