Artykuł sponsorowany

Ekspres do kawy – niezbędny w gastronomii

Ekspres do kawy – niezbędny w gastronomii

Miłośników kawy z roku na rok przybywa. Obowiązująca obecnie moda na kawę wydaje się idealna dla wszystkich tych, którzy zamierzają otworzyć lokal gastronomiczny. Jeśli już takowy posiadamy, warto go zmodernizować, by serwować jak najpyszniejszą kawę. Współczesne ekspresy do kawy pozwalają na dokonywanie istnych cudów. Maszyny te wytwarzają różne rodzaje kawy, a same dzielą się na kilka rodzajów. Poniżej prezentujemy ułamek ich możliwości.

Rodzaje ekspresów do kawy

Podstawowe rodzaje ekspresów do kawy są dwa. Dzielimy je bowiem na ekspresy przelewowe oraz ciśnieniowe. Inny jest w nich proces parzenia kawy. W przypadku profesjonalnych ekspresów mowa najczęściej o tych ciśnieniowych. Są droższe, ale ich kupno niesie za sobą szereg zalet, których brakuje ich rywalom – ekspresom przelewowym. Kawa parzona pod ciśnieniem jest zdrowsza, a także lepiej przyswajalna przez organizm. Ekspresy ciśnieniowe mają najczęściej także dodatkowe możliwości – spieniania mleka oraz mielenia ziaren kawy. Mnogość modeli ekspresów potrafi przyprawić o zawrót głowy, dlatego najlepiej zapytać o szczegóły prawdziwych ekspertów, takich jak pracownicy firmy Arged – Sajewicz Chłodnictwo, klimatyzacja, gastronomia i AGD Urszula Sajewicz. Z pewnością uda się dobrać idealne rozwiązanie dla naszego lokalu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze ekspresu do kawy

Pierwszym rzucającym się w oczy parametrem ekspresu do kawy jest jego moc. Od niej zależy na przykład temperatura parzenia kawy. Jeśli jest wysoka, to kawa będzie parzyć się szybciej. Kolejną ważną sprawą jest ciśnienie wytwarzane przez ekspres. To także powinno być wysokie, ale nie tylko w celu przyspieszenia procesu parzenia kawy. Duże ciśnienie sprawia, że z napoju usuwane są szkodliwe dla organizmu człowieka kwasy. Ma ono też inne, nieco mniej istotne dla naszego zdrowia korzyści – zwiększa na przykład intensywność aromatu kawy. Po sprawdzeniu mocy i ciśnienia zwróćmy uwagę na wielkość zbiorników. Zazwyczaj są dwa – na wodę i kawę. Jeżeli ruch w naszym lokalu jest duży, to brak konieczności częstego uzupełniania zapasów w ekspresie może być dla nas istnym zbawieniem. Dzięki temu zaparzymy wiele kaw z rzędu, a nasi klienci nie będą musieli długo czekać na swoje zamówienie. Ostatnią, choć zdecydowanie nie najmniej ważną cechą ekspresu ciśnieniowego, jest jego cena. Drastyczne cięcie kosztów może sprawić, że sprzęt szybko ulegnie awarii lub uszkodzeniu, więc w dłuższej perspektywie czasowej zakup droższego ekspresu ciśnieniowego opłaci się bardziej.


Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz