Ekologiczne opakowania i ich wpływ na środowisko
Czym są ekologiczne opakowania?
Opakowanie to bardzo ważny element samego produktu. Pozwala oddziaływać na klienta i zachęca go do kupna poprzez swoją atrakcyjność. Jednocześnie informuje o zawartości i chroni znajdujący się w środku towar. Z tego też powodu producenci czy dystrybutorzy z różnorakich branż, między innymi spożywczej i gastronomicznej, zwracają ogromną uwagę na projekt opakowań oraz ich jakość. W świetle rosnących tendencji do prowadzenia ekologicznego stylu życia gospodarka opakowaniami oraz powstałymi po nich odpadami staje się istotną częścią polityki ekologicznej. Powadzi to do wytarzania produktów w opakowaniach przyjaznych środowisku – informowanie o tym potencjalnego nabywcy jest tu spełnieniem nie tylko obowiązku informacyjnego, ale również zabiegiem marketingowym. Ma to znaczenie szczególnie wtedy, gdy konsument ma możliwość wyboru między kilkoma produktami o podobnych właściwościach.
Opakowania generują ogromną ilość odpadów, co ma negatywny wpływ na środowisko naturalne. Ekologiczne rozwiązania pozwalają zmniejszyć oddziaływanie człowieka. W odpowiedzi na rosnące zapotrzebowanie i zainteresowanie producentów, opakowania o funkcjach ekologicznych już powszechnie występują w ofercie dystrybutorów opakowań takich jak firma Pakfal. Wśród tych wyrobów znajdują się opakowania stworzone zgodnie z koncepcją 4R, na którą składają się określone właściwości, jakimi są:
- Reduce – zmniejszenie masy opakowania;
- Reuse – wielokrotne użycie opakowania (tylko torby plastikowe);
- Recycle – przetwarzanie wykorzystanego ponownie opakowania;
- Remover – odzyskiwanie surowców zużytych opakowań.
Zastosowanie tych wytycznych ma pomóc w redukcji odpadów opakowaniowych, a tym samym pozytywnie wpłynąć na środowisko naturalne.
Zastosowanie opakowań ekologicznych
Opakowania ekologiczne wykonane są z materiałów biodegradowalnych lub podlegających recyklingowi. Najczęściej spotkać się możemy z papierowymi torbami oraz papierowymi pojemnikami na żywność, które coraz częściej oferowane są klientom restauracji, cateringu czy innych podobnych lokali. Stosowanie ekologicznych opakowań to także jednorazowe naczynia z materiałów biodegradowalnych, na przykład zrobione z otrębów pszennych, celulozy, pulpy kukurydzianej, trzciny cukrowej itd. Używająca ich branża HoReCa (Hotele, Restauracje, Catering) może w łatwy, a zarazem przyjazny środowisku sposób wyróżnić swoje produkty wśród innych.