Materiał Partnera

Dystrybucja warzyw w Polsce – hurtownia MAG z Krakowa

Dystrybucja warzyw w Polsce – hurtownia MAG z Krakowa

Warzywa są istotnym elementem menu. Dostarczają cennych składników pokarmowych i przyczyniają się do lepszej pracy układu trawiennego. Są też tanie, dzięki czemu uzupełniają luki w budżecie rodzin o niższych dochodach. W Polsce panują dobre warunki do produkcji warzyw, ale poziom ich konsumpcji, a jednocześnie sprzedaży stale się zmienia. Na te zmiany rynkowe dynamicznie reaguje hurtownia warzyw MAG z Krakowa.

Produkcja warzyw w Polsce

Polska jest krajem o wyjątkowo korzystnym położeniu, którego warunki klimatyczne i glebowe sprzyjają uprawom rolnym. Duże obszary nizinne, dobre nawodnienie i temperatury powietrza sprawiają, że jesteśmy nie tylko cenionymi producentami, ale również importerami płodów rolnych. Spośród 250 znanych na świecie roślin warzywnych w naszym kraju uprawia się aż 40. Są wśród nich gatunki takie jak marchew, cebula, kapusta, pory i seler. Na polach można też spotkać dynie, rzodkiew czy soczewicę. Duże znaczenie ma produkcja szklarniowa, która obejmuje pomidory czy ogórki. W 2016 roku polskie warzywa stanowiły około 9% udziału produkcji unijnej (5,9 mln ton). Światowym odbiorcom kojarzymy się jednak nie tylko z ilością, ale również z jakością produktów. Najwięcej uprawiamy kapusty (około 20%), marchwi (około 15%), pomidorów (około 14%) i cebuli (około 12 %). Na rynkach europejskich największą popularnością cieszy się nasza cebula, natomiast od kilku lat notuje się wzrost sprzedaży pomidorów, kapusty, marchwi i kalafiorów.



Struktura konsumpcji a sprzedaż hurtowa

Warzywa wymagają specjalnych warunków przechowywania, które zagwarantują ich świeżość. Jest ona wyjątkowo ceniona przez konsumentów, dlatego Firma MAG Magdalena Motyka dokłada wszelkich starań, aby stworzyć odpowiednie środowisko do magazynowania produktów. Podstawę zachowania świeżości asortymentu stanowi ich stały przepływ. Zbyt długie składowanie przyczynia się do spadku jakości. Właściciele i pracownicy hurtowni MAG doskonale znają się na swojej pracy. Pomaga im w tym również wieloletnie doświadczenie, jakie zdobyli od momentu założenia hurtowni w 2005 roku. Przez kilkanaście lat firma nawiązała wiele kontaktów zarówno ze sprawdzonymi, stałymi dostawcami warzyw, jak i z ich odbiorcami. Do tych ostatnich zaliczają się głównie sklepy wielkopowierzchniowe, w których – zgodnie z danymi statystycznymi GUS – sprzedaż systematycznie rośnie. 

W latach 2013-16 przeciętny Polak zjadał odpowiednio 102, 104, 105 i 106 kg warzyw, co oznacza, że ich konsumpcja utrzymuje się na podobnym poziomie. Zmienia się jednak forma kupowanych produktów, a szala przechyla się z warzyw luzem w kierunku produktów częściowo przetworzonych, mytych, selekcjonowanych czy umieszczonych na tackach. Hurtowa sprzedaż warzyw dyskontom oraz sklepom wielkopowierzchniowym wynika z faktu, że to w nich Polacy kupują 34% świeżych warzyw. Dyskonty dominują nawet nad sprzedażą rynkową (12%) oraz hipermarketami (13%).

Hurtownia MAG – sprawdzony partner i dostawca

Firma MAG Magdalena Motyka jest sprawdzonym i cenionym dostawcą świeżych warzyw do mniejszych hurtowni lokalnych, a także do odbiorców z branży gastronomicznej. Jako dystrybutor nie tylko zapewnia optymalne warunki przechowywania, ale też profesjonalny transport i bogaty asortyment. To idealny partner dla dużych placówek handlowych
i gastronomicznych.

Opracowanie:
Kraków, Półłanki 33a
tel. 606 807 000
Oceń artykuł (0)
0,0
Komentarze
Dodaj komentarz