Artykuł sponsorowany

Drób ekologiczny – czym jest i dlaczego warto go wybrać?

Drób ekologiczny – czym jest i dlaczego warto go wybrać?

Mięso to istotny składnik zbilansowanej diety. Szczególnie drobiowe produkty dostarczają naszemu organizmowi pełnowartościowe białko, nienasycone kwasy tłuszczowe czy stanowią źródło cynku. Wśród Polaków rośnie jednak świadomość w zakresie zdrowej żywności i coraz częściej wybierają właśnie takie produkty. Czym jest ekologiczny drób i dlaczego warto go jeść? O tym w artykule.

Ekologiczne mięso drobiowe

Spożywana przez nas żywność stanowi źródło wielu istotnych składników odżywczych, które mają bezpośredni wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. To, co jemy, decyduje o naszym zdrowiu. Optymalnym rozwiązaniem jest zbilansowana dieta, w której nie brakuje produktów z każdej grupy – mięsa i wędlin, warzyw i owoców, zbóż i pieczywa, nabiału oraz innych. Składniki naszej diety są pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego. W obu przypadkach oznacza to, że sposób ich przetwarzania ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Niewłaściwe użycie środków chemicznych w uprawach czy antybiotyków w hodowli może mieć katastrofalne dla ludzi skutki.

Świadomość w tej kwestii sukcesywnie wzrasta, co przekłada się na nasze konsumenckie decyzje. Coraz częściej sięgamy po zdrową żywność i takiej właśnie szukamy. Mięso drobiowe, zdrowsze i popularniejsze od wołowiny czy wieprzowiny, hodowane jest na kilka sposobów, z czego najlepszym dla nas jest drób ekologiczny. Jest to drób zagrodowy z ekologicznych hodowli, gdzie ptactwo znajduje się na wolnym wybiegu. Dzięki temu znajduje się ono w warunkach możliwie najbliższych naturalnym, co korzystnie wpływa na zdrowie zwierząt. Możliwość ruchu oraz odżywianie według potrzeb to główne czynniki, które wpływają pozytywnie na jakość uzyskiwanego w ten sposób mięsa czy jaj. Ekologiczny charakter hodowli możemy odczuć w smaku mięsa drobiowego – drób ekologiczny jest nie tylko zdrowszy, ale też dojrzalsze i delikatniejsze.

Bezpieczne produkty drobiowe

Najczęściej spotykanymi na polskim rynku rodzajami ekologicznego mięsa drobiowego są kurczak, indyk i kaczka. Oferowane przez punkty sprzedaży takie jak Reg-Drób Centrum Drobiowe produkty to zazwyczaj mrożone mięso w całości lub częściach – pałki, skrzydełka, wątróbka, a także wędliny. Dużą popularnością cieszą się też mrożone flaki. Sprzedaż hurtowa mięsa drobiowego kierowana jest raczej do lokali gastronomicznych czy innych podobnych, między innymi stołówek czy kuchni szpitalnych lub zakładowych. Na potrzeby naszej codziennej diety możemy wybierać sklepy zaopatrujące się u dystrybutorów oferujących ekologiczny drób. Musi być on odpowiednio oznaczony, zawracajmy więc uwagę na symbole na etykietach opakowań.

Opracowanie:
Ząbki, Piłsudskiego 180
tel. 22 771 58 87
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz