Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto zdecydować się na zakup deski kuchennej z drewna? Sprawdź opinię specjalistów z firmy Bergenwood!

Dlaczego warto zdecydować się na zakup deski kuchennej z drewna? Sprawdź opinię specjalistów z firmy Bergenwood!

Na wyposażeniu każdej kuchni musi znaleźć się przynajmniej jedna deska do krojenia. Obecnie zainteresowani zakupem klienci z pewnością nie mogą narzekać na brak ciekawych opcji. Dostępne współcześnie akcesoria tego typu różnią się od siebie nie tylko kształtem oraz ceną, ale przede wszystkim materiałem, z którego zostały wykonane. Wśród wielu propozycji zdecydowanie największą popularnością cieszą się wyroby drewniane. Co zatem warto o nich wiedzieć?

Jakie są największe zalety drewnianych desek do krojenia?

Z technicznego oraz praktycznego punktu widzenia drewniane deski do krojenia mają wiele ważnych cech, które sprawiają, że są one jedną z najlepszych dostępnych obecnie opcji dla osób, którym zależy na sprawnym oraz higienicznym przygotowywaniu posiłków. Jak zaznaczają doświadczeni fachowcy z firmy Bergenwood, mowa tutaj m.in. o tym, że drewno naturalne ma cenne właściwości antybakteryjne, co bezpośrednio wpływa na jakość przyrządzanych potraw. Na tym jednak zalety się nie kończą.

Drewniane deski do krojenia są odporne na uszkodzenia mechaniczne, a płytkie zarysowania powstające wskutek krojenia z czasem ulegają samoistnemu zasklepieniu. Jak zatem dobrać produkt najwyższej jakości? Zasada jest tutaj dość prosta. Im twardsze drewno, tym lepiej. Współcześnie klienci mają do wyboru przede wszystkim deski wykonane z brzozy, dębu, modrzewia, sosny oraz z jesionu. Dobór konkretnego rodzaju drzewa będzie miał także wpływ na wygląd deski.

Jak dbać o drewnianą deską do krojenia?

Drewno to surowiec naturalny, co sprawia, że aby zachować cenne właściwości użytkowe deski do krojenia trzeba ją odpowiednio i regularne konserwować. W jaki sposób to zrobić? Po pierwsze, należy unikać pozostawiania mokrego drewna do samoistnego wyschnięcia. Każdorazowo zaleca się, aby nadmiar wody został usunięty za pomocą papierowego ręcznika lub ściereczki. Jak słusznie zaznaczają fachowcy z firmy Bergenwood, do zabezpieczenia powierzchni drewna przed wchłanianiem wilgoci można wykorzystać wydajne i przystępne cenowo oleje.

Po drugie – bez względu na to czy drewniana deska do krojenia została wykonana z sosny, brzozy lub dębu, pod żadnym pozorem nie należy czyścić jej w zmywarce automatycznej. Usuwanie wszelkich resztek musi odbywać się ręcznie. Jeżeli natomiast chodzi o skuteczne sposoby na pozbycie się zapachów żywności, to w tym przypadku również trzeba wstrzymać się przed używaniem środków chemicznych. Deskę, która zdążyła wchłonąć różne aromaty, wystarczy zasypać warstwą soli. To właśnie ona dobrze zdezynfekuje powierzchnię oraz wysuszy wewnętrzne warstwy drewna i delikatnie je rozjaśni. Po około 8-10 godzinach deskę trzeba jedynie opłukać pod bieżącą wodą.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz