Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto wybierać mięso i wędliny wysokiej jakości?

Dlaczego warto wybierać mięso i wędliny wysokiej jakości?

Mięso jest głównym składnikiem diety większości osób, wyjątkiem są jedynie weganie i wegetarianie. Mimo że większość społeczeństwa polskiego spożywa mięso, nie ma pojęcia, jakie gatunki powinno wybierać. Co więcej, wybierają mięso niskiej jakości, które pochodzi z masowych produkcji, pełnych chemii i sztucznych ulepszaczy. W tym tekście poznasz powody, które powinny skłonić Cię do wybierania tradycyjnych wyrobów mięsno-wędliniarskich.

Dlaczego warto uwzględniać mięso w swojej diecie?

Mięso jest jednym z niewielu produktów, które dostarczają pełnowartościowego białka. Jak wiadomo, jest to niezbędny makroskładnik, bez którego prawidłowe funkcjonowanie organizmu nie byłoby możliwe. Po drugie mięso i wyroby z niego wykonane zawierają żelazo. O ile, niewielkie ilości żelaza są obecne w szpinaku, kaszy gryczanej, czy też żółtkach jaj, tak w mięsie jest znacznie większa ilość tego pierwiastka. Również w diecie każdego człowieka niezbędne są tłuszcze, a szczególnie nasycone kwasy tłuszczowe. Ich spora ilość znajduje się właśnie w mięsie!

Do wyboru są różne gatunki mięs. Najpopularniejsza jest wieprzowina oraz drób. Jednak to nie te gatunki są uważane za najzdrowsze. Warto również jeść wołowinę, jagnięcinę, cielęcinę, a także indyka. Jeśli masz problemy z niedokrwistością, to wołowina będzie najlepszym rozwiązaniem, natomiast w przypadku, gdy towarzyszy Ci wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu wybierz chude mięso z indyka lub kurczaka. Po odpowiednim wyborze mięsa, istotny jest jego sposób przygotowania. Najlepsza opcja to gotowanie, albo przygotowywanie na parze. Za najmniej zdrowe uchodzi smażenie, a także pieczenie w wysokiej temperaturze. Dlaczego? Przypalone mięso oraz produkty mięsne przyrządzone w wysokich temperaturach mogą być bogate w rakotwórcze związki!

Dlaczego warto wybierać wysokiej jakości mięso?

Jak mogłeś się dowiedzieć, mięso jest ważne i nikt bez powodu nie powinien z niego rezygnować. Jednak, aby nie było szkodliwe i dostarczało spore ilości mikro i makroskładników musi pochodzić od sprawdzonych dostawców. Jeżeli dokonujesz zakupu wyrobów mięsnych, na przykład wędlin  w tym kiełbas i innych wyrobów warto sprawdzić etykietę. Nie powinna ona zawierać zbyt dużej ilości składników, a procentowa zawartość mięsa musi przekroczyć 90%. Jest to szczególnie ważne, gdy produkty mięsne będą spożywane przez dzieci i starsze osoby, których układ pokarmowy jest wrażliwy na chemiczne substancje. Poszukując naturalnych wędlin i mięs, które przygotowywane są według tradycyjnych receptur sprawdź ofertę firmy Tołłoczko. Działają na rynku już od wielu lat, a ich produkty są ze 100% mięsa pozbawione szkodliwych dodatków! Spełniają normy unijne na zawartość substancji smolistych i WWA . Co więcej, mięso, z którego wykonywane są  wyroby pozyskiwane jest  od lokalnych producentów rolnych z Kaszub.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz