Dlaczego warto jeść płatki owsiane?
Owsianka już dawno przestała kojarzyć się z szaroburą breją, którą pamiętamy z dzieciństwa. Dzisiaj jemy ją z owocami, orzechami i innymi dodatkami, które sprawiają, że jest ona idealnym rozpoczęciem dnia. Nie przepadasz za tym daniem? Z płatków owsianych możesz zrobić również zdrowe ciasteczka i placki. A jeśli nadal nie jesteś przekonany, przeczytaj, dlaczego warto jeść płatki owsiane i jaki mają one wpływ na nasze zdrowie.
Bogactwo składników odżywczych
Płatki owsiane zawierają mnóstwo cennych składników pokarmowych, dlatego są idealnym produktem na śniadanie. Wciąż są jednak niedoceniane w codziennej diecie. Dlaczego warto to zmienić?
Owies jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika i soli mineralnych. Codziennie spożywany poprawia naszą pamięć i koncentrację, a dzięki zawartości witamin B6 i B1 przeciwdziała zmęczeniu. Miseczka płatków owsianych jest świetną alternatywą dla filiżanki kawy!
Owsianka jest również wskazana dla cukrzyków, ponieważ wyrównuje ona poziom cukru i insuliny w organizmie. Płatki owsiane poprawiają również pracę jelit i chronią przewód pokarmowy.
Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? To również posiłek dla ciebie! Płatki owsiane zawierają mało kalorii, a dzięki zawartości błonnika wypełniają żołądek i powodują uczucie sytości. Dzięki temu z łatwością możesz kontrolować swoją wagę. Jedz je na 45 minut przed treningiem – dzięki temu twoja wydolność fizyczna zwiększy się, a metabolizm przyspieszy.
Owies jest również dobry dla serca – w styczniu 1997 roku Amerykańska Federalna Administracja ds. Żywności i Leków ogłosiła, że połączone z dietą nisko-tłuszczową płatki owsiane mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Obniżają również ciśnienie krwi, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości magnezu.
Wiele możliwości przygotowania
Owsianka na ciepło
Owsianka to ciepła potrawa, którą bardzo łatwo przygotować z dodatkiem odrobiny mleka lub wody. Wystarczy je podgrzać i wsypać płatki owsiane. W zależności od ich rodzaju owsianka jest gotowa od razu lub po zagotowaniu. Wystarczy przelać ją do miseczki, posłodzić miodem i dodać ulubione dodatki – miód, cynamon, masło orzechowe, świeże owoce lub orzechy. Z łatwością przygotujesz ją również wieczorem np. z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Placki owsiane
Jeśli nie jesteś fanem owsianki, mamy dla ciebie rozwiązanie! Placuszki z płatków owsianych to świetny pomysł na sycące śniadanie, podwieczorek lub kolację. Możesz je zrobić na przykład z dodatkiem banana. W tym celu rozgnieć owoc i wymieszaj go z porcją płatków i jajkiem. Następnie nakładaj równe porcje masy na rozgrzaną patelnię. Kiedy placuszki nabiorą złotej barwy, zdejmij je na talerz i udekoruj owocami. Gotowe!
Ciasteczka owsiane
To propozycja dla łasuchów. Marzy ci się zdrowa przekąska? Wypróbuj ciasteczka owsiane. Do ich przygotowania potrzebujesz 2 szklanek płatków owsianych, cukru, masła, jajek oraz dodatków – bakalii, suszonych owoców lub kawałków czekolady. Najpierw płatki zrumień na patelni. Kiedy wystygną, dodaj do nich pozostałe składniki. Na blaszce uformuj kopczyki i piecz około 10 minut. Smacznego!
Zdrowy koktajl
Płatki owsiane możesz też wykorzystać do przygotowania zdrowego koktajlu. Wystarczy, że zmiksujesz je z jogurtem lub mlekiem i ulubionymi owocami. Mogą to być np. maliny, truskawki czy banany. Przyda ci się również miód, który doda do napoju trochę słodyczy. Tak przygotowany koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Co więcej, możesz przygotować go już poprzedniego dnia i rano nie tracić czasu na gotowanie!