Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Dlaczego warto jeść płatki owsiane?

Owsianka już dawno przestała kojarzyć się z szaroburą breją, którą pamiętamy z dzieciństwa. Dzisiaj jemy ją z owocami, orzechami i innymi dodatkami, które sprawiają, że jest ona idealnym rozpoczęciem dnia. Nie przepadasz za tym daniem? Z płatków owsianych możesz zrobić również zdrowe ciasteczka i placki. A jeśli nadal nie jesteś przekonany, przeczytaj, dlaczego warto jeść płatki owsiane i jaki mają one wpływ na nasze zdrowie.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Bogactwo składników odżywczych

Płatki owsiane zawierają mnóstwo cennych składników pokarmowych, dlatego są idealnym produktem na śniadanie. Wciąż są jednak niedoceniane w codziennej diecie. Dlaczego warto to zmienić?

Owies jest źródłem białka, węglowodanów, błonnika i soli mineralnych. Codziennie spożywany poprawia naszą pamięć i koncentrację, a dzięki zawartości witamin B6 i B1 przeciwdziała zmęczeniu. Miseczka płatków owsianych jest świetną alternatywą dla filiżanki kawy!

Owsianka jest również wskazana dla cukrzyków, ponieważ wyrównuje ona poziom cukru i insuliny w organizmie. Płatki owsiane poprawiają również pracę jelit i chronią przewód pokarmowy.

Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? To również posiłek dla ciebie! Płatki owsiane zawierają mało kalorii, a dzięki zawartości błonnika wypełniają żołądek i powodują uczucie sytości. Dzięki temu z łatwością możesz kontrolować swoją wagę. Jedz je na 45 minut przed treningiem – dzięki temu twoja wydolność fizyczna zwiększy się, a metabolizm przyspieszy.

Owies jest również dobry dla serca – w styczniu 1997 roku Amerykańska Federalna Administracja ds. Żywności i Leków ogłosiła, że połączone z dietą nisko-tłuszczową płatki owsiane mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Obniżają również ciśnienie krwi, a to wszystko dzięki wysokiej zawartości magnezu.

Wiele możliwości przygotowania

Owsianka na ciepło

Owsianka to ciepła potrawa, którą bardzo łatwo przygotować z dodatkiem odrobiny mleka lub wody. Wystarczy je podgrzać i wsypać płatki owsiane. W zależności od ich rodzaju owsianka jest gotowa od razu lub po zagotowaniu. Wystarczy przelać ją do miseczki, posłodzić miodem i dodać ulubione dodatki – miód, cynamon, masło orzechowe, świeże owoce lub orzechy. Z łatwością przygotujesz ją również wieczorem np. z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Placki owsiane

Jeśli nie jesteś fanem owsianki, mamy dla ciebie rozwiązanie! Placuszki z płatków owsianych to świetny pomysł na sycące śniadanie, podwieczorek lub kolację. Możesz je zrobić na przykład z dodatkiem banana. W tym celu rozgnieć owoc i wymieszaj go z porcją płatków i jajkiem. Następnie nakładaj równe porcje masy na rozgrzaną patelnię. Kiedy placuszki nabiorą złotej barwy, zdejmij je na talerz i udekoruj owocami. Gotowe!

Ciasteczka owsiane

To propozycja dla łasuchów. Marzy ci się zdrowa przekąska? Wypróbuj ciasteczka owsiane. Do ich przygotowania potrzebujesz 2 szklanek płatków owsianych, cukru, masła, jajek oraz dodatków – bakalii, suszonych owoców lub kawałków czekolady. Najpierw płatki zrumień na patelni. Kiedy wystygną, dodaj do nich pozostałe składniki. Na blaszce uformuj kopczyki i piecz około 10 minut. Smacznego!

Zdrowy koktajl

Płatki owsiane możesz też wykorzystać do przygotowania zdrowego koktajlu. Wystarczy, że zmiksujesz je z jogurtem lub mlekiem i ulubionymi owocami. Mogą to być np. maliny, truskawki czy banany. Przyda ci się również miód, który doda do napoju trochę słodyczy. Tak przygotowany koktajl z powodzeniem może zastąpić śniadanie. Co więcej, możesz przygotować go już poprzedniego dnia i rano nie tracić czasu na gotowanie!

Opracowanie:
Aleksandra
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (6)
3.3
Komentarze
Dodaj komentarz