Artykuł sponsorowany

Dlaczego warto jeść mięso?

Dlaczego warto jeść mięso?

Większość z nas zajada się mięsem na co dzień. Nie wszyscy jednak jesteśmy świadomi roli, jaką żywność ta odgrywa w naszej diecie. Choć mięso jest źródłem niezdrowego, szkodzącego nam tłuszczu nasyconego, to zawiera także wiele cennych składników, które są nam niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Które mięso jest najzdrowsze? Gdzie zaopatrywać się w takie wyroby, aby mieć pewność, że są one wysokiej jakości?

Mięso białe kontra czerwone – czy znasz różnicę?

Podziału mięsa na białe i czerwone dokonuje się w oparciu o zawartość tłuszczu. Według lekarzy powinniśmy sięgać wyłącznie po mięso białe, gdyż to ma mniej tłuszczu niż mięso czerwone. Spożywanie zbyt dużych ilości tłuszczu poważnie nam szkodzi – z czasem w organizmie może rozwinąć się jedna z groźnych chorób, np. miażdżyca.

Aby mięso było zdrowe, konieczne jest jego nabywanie w sprawdzonych miejscach. PW Andrób Roman Olszewski to firma z siedzibą w Suchorączku, która dostarcza na rynek najwyższej jakości wyrobów masarskich.

Dlaczego warto jeść mięso?

Choć mięso jest źródłem tłuszczów nasyconych, to spożywanie go w rozsądnych ilościach jest zalecane. Dlaczego? Mięso jest jednocześnie cennym źródłem:

  • białka, a dokładniej aminokwasów. Mowa o tych aminokwasach, których nasz organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć. Gdy spożywamy mięso, dostarczamy organizmowi substancji, które są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania;
  • żelaza, fosforu i cynku. Szczególnie dużo tych składników mineralnych znajduje się w  mięsie wołowym;
  • witamin, np. A, D i K. Są one nam niezbędne na co dzień. Szczególnie dużo wymienionych witamin znajduje się w podrobach.

Mięso białe – takie, które jest cennym źródłem np. białka, musi pochodzić ze sprawdzonego źródła. Tylko wówczas, gdy kupujemy mięso z zaufanego miejsca, możemy mieć pewność, że jego spożywanie jest całkowicie bezpieczne.

Jak często i z czym jeść mięso?

Większość z nas spożywa mięso na obiad – jemy je z warzywami i makaronem, ryżem lub kaszą. Warzyw na talerzu powinno być jak najwięcej. Dlaczego? Mięso to produkt zakwaszający organizm. Gdy jemy go za dużo, mogą pojawić się problemy ze zdrowiem. Są one efektem zaburzenia równowagi między obecnością produktów zasadotwórczych (wspomniane warzywa) a kwasotwórczych.

Lekarze zalecają jeść mięso maksymalnie 3 razy w tygodniu. Jeszcze rzadziej, bo tylko raz w miesiącu, powinno się spożywać mięso czerwone. To efekt dużej zawartości tłuszczu właśnie w mięsie czerwonym. Częstsze spożywanie mięsa nie jest zalecane – to prosty sposób, aby w organizmie gromadził się tłuszcz, którego obecność może zaburzyć zachodzące w nim procesy.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz