Artykuł sponsorowany

Dieta bezglutenowa coraz częściej stosowana - to moda, czy dbałość o zdrowie?

Dieta bezglutenowa coraz częściej stosowana - to moda, czy dbałość o zdrowie?

Przyglądając się rozmaitym dietom, nie sposób nie zauważyć, że wyeliminowanie glutenu z posiłków, bije rekordy popularności. Wszystko za sprawą badań, które 8 lat temu opublikował Peter Gibson - australijski lekarz zajmujący się schorzeniami układu pokarmowego. Czy jednak jego badania są słuszne? Czy gluten faktycznie szkodzi zdrowiu? Może jego eliminacja ma zgubny wpływ na organizm człowieka?

Czym jest kontrowersyjny gluten i gdzie go szukać?

Gluten to nic innego jak mieszanina białek, które można odnaleźć głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. W mniejszych ilościach można także spotkać je w osie lub orkiszu. Wspomniane składniki odżywcze odpowiedzialne są za powstawanie przestrzennej struktury pieczywa. Mówiąc jaśniej - dzięki nim chleb pszenny, czy żytni jest elastyczny i ciągliwy, dzięki czemu po upieczeniu go, można zauważyć na kromkach niewielkie wgłębienia. Wiele osób twierdzi, że ma także lepszy smak niż pieczywo pozbawione glutenu. Warto mieć na uwadze, że złowrogi gluten jest obecny także w pochodnych wymienionych zbóż. Można go zatem spotkać w wielu produktach, które zostały z nich wytworzone. 

Schorzenia, które powodują, że gluten musi być bezwzględnie wyeliminowany

Choć przodkowie od lat uprawiali pszenicę i żyto, a także jedli wytworzone z nich produkty, nie ulega wątpliwości, że udowodniono naukowo, iż produkty bezglutenowe powinna jeść pewna grupa osób, która cierpi na określone schorzenia. Należą do nich osoby chorujący na celiakię, która nazywana jest również chorobą trzewną. Choć nazwa choroby nie mówi wiele, należy mieć na uwadze, że jest dość poważna. Nie stosowanie diety bezglutenowej może doprowadzić do ataku organizmu na kosmki jelitowe, które znajdują się w jelicie cienkim. W konsekwencji oznacza to nieprawidłowe trawienie, które może doprowadzić do niedoborów pokarmowych. Mając powyższe na uwadze, dobrze jest znaleźć miejsce, które oferuje chorym całkowicie pozbawione glutenu produkty. Jednym z nich jest Arnika Sklep zielarsko-medyczny, który klientom oferuje nie tylko samo pożywienie, ale również całe diety eliminacyjne. Miejsca takie, jak wspomniane wyżej, dają nadzieję wielu osobom, które borykają się ze schorzeniami, przez które muszą wyeliminować z diety gluten. Warto mieć bowiem na uwadze, że produkty oferowane w supermarketach, nie zawsze w 100% są zgodne z tym, co producenci piszą na etykietach. Odpowiadając zatem na tytułowe pytanie - dieta bezglutenowa jest coraz częściej koniecznością.

Oceń artykuł (1)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz