Artykuł sponsorowany

Danuta Zdzieszyńska Sprzedaż Mięsa: Rozbiór wołowiny – jakie elementy uzyskuje się z tego mięsa?

Danuta Zdzieszyńska Sprzedaż Mięsa: Rozbiór wołowiny – jakie elementy uzyskuje się z tego mięsa?

Wołowina to jedno z najpopularniejszych mięs w Polsce. Przyrządzana jest na wiele sposobów, a do poszczególnych dań wykorzystuje się konkretne elementy mięsa wołowego. Rostbef, szponder, rozbratel czy antrykot to wciąż jednak nazwy dla wielu amatorów wołowiny dość tajemnicze, dlatego warto wiedzieć, na jakie elementy dzieli się to mięso podczas rozbioru w profesjonalnych zakładach, takich jak Danuta Zdzieszyńska Sprzedaż Mięsa.

Mięso najwyższej jakości

Wołowina to mięso, które powinno pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Przed rozbiorem wołowina dostarczana jest w formie tuszy wołowej, którą dzieli się na cztery części – w ten sposób powstają tzw. ćwierci wołowe. W zależności od wariantu wybranego przez klienta, ćwierci pozbawia się skóry, nóg, nerek, łoju i głowy. Ubojnia powinna spełniać rygorystyczne wymogi, które nakłada m.in. Unia Europejska. Warto przed zamówieniem poszczególnych ćwierci wołowych sprawdzić, czy konkretny zakład konkretnego dostawcy jest przygotowany do tego typu działalności.

Firma Danuta Zdzieszyńska Sprzedaż Mięsa w Wymysłowie to zakład sprzedający mięso i ubojnia z wieloletnią tradycją, która nieustannie dąży do zwiększenia standardów produkcyjnych, dzięki czemu wszelkie elementy wołowe i nie tylko proponowane przez tego dostawcę są najwyższej jakości. Towar tego typu występuje w postaci świeżej bądź vacuum, co umożliwia nawet daleki jego transport przy jednoczesnym zachowaniu wszystkich wartości odżywczych. Jakie dokładnie elementy wołowiny uzyskuje się podczas jej rozbioru?

Wiele elementów

Jednym z najczęściej wybieranych mięs wołowych przez klientów jest rostbef. Jego niezwykle delikatny smak doceniany jest przez wielu miłośników wołowiny, a przyrządzone z rostbefu steki, befsztyki czy rumsztyki stanowią nierzadko główny element menu renomowanych restauracji serwujących dania z czerwonego mięsa. Na grill lub do aromatycznego gulaszu świetnie sprawdzi się natomiast szponder, który także dostarczany jest przez ubojnie. Umożliwia to profesjonalnie przeprowadzony rozbiór wołowiny, w trakcie którego wyodrębnia się również antrykot.

Ta część mięsa wołowego charakteryzuje się lekko słodkim smakiem, wyróżnia ją także duża soczystość. Antrykot może być przygotowany i podany na różne sposoby: z powodzeniem poddaje się go duszeniu, smażeniu, gotowaniu czy mieleniu. Kolejnym elementem powstającym podczas rozbioru wołowiny jest rozbratel. Kruche i soczyste mięso świetnie sprawdza się w formie steków, nierzadko jest również głównym składnikiem potraw duszonych czy grillowanych. Należy jednak pamiętać, że wszelkie elementy wołowe muszą pochodzić od sprawdzonego dostawcy. Dobra ubojnia w trakcie rozbioru wołowego i przechowywania mięsa zadba o zachowanie wszelkich rygorystycznych norm, dzięki czemu wołowina będzie świeża, aromatyczna i soczysta.

Danuta Zdzieszyńska Sprzedaż Mięsa – dostawca mięsa godny zaufania

Kupując mięso, warto wybierać sprawdzonych dostawców, którzy zapewniają wysoką jakość produktów. Nie tylko ma to wpływ na nasze zdrowie, ale również na dobrostan zwierząt oraz środowisko. Wybierając sprawdzonych dostawców, takich jak firma Danuta Zdzieszyńska Sprzedaż Mięsa, mamy pewność, że mięso pochodzi z legalnych i odpowiedzialnych źródeł. Firma prowadzi własny skup bydła rzeźnego, a także ubojnie. Ponadto dostawca dba o odpowiednią jakość mięsa, m.in. poprzez jego prawidłowe przechowywanie i transport, co gwarantuje świeżość i smak.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz