Artykuł sponsorowany

Czym wyróżniają się piwa niepasteryzowane?

Czym wyróżniają się piwa niepasteryzowane?

Piwo to jeden z najpopularniejszych napojów alkoholowych – w wielu sytuacjach spożywają je zarówno mężczyźni, jak i kobiety. Na rynku dostępne jest wiele odmian piwa, różniących się nie tylko smakiem, ale też barwą, pianą, klarownością i, co najważniejsze, sposobem ważenia. Smakosze piwa coraz częściej sięgają po napoje niepasteryzowane. Czym wyróżniają się te trunki i dlaczego zyskują coraz większą popularność?

Różnica między piwem pasteryzowanym a niepasteryzowanym

Pasteryzacja to proces, w którym produkt jest błyskawicznie podgrzewany, w celu zniszczenia szkodliwych mikroorganizmów. Wiele browarów wykorzystuje ten proces, by przedłużyć termin ważności trunków. W ten sposób powstają piwa pasteryzowane, które mogą miesiącami stać na sklepowych półkach – niestety podczas pasteryzacji giną też witaminy i nieodwracalnie zmienia się smak piwa.

Na rynku dostępne są też piwa, których nie poddaje się procesowi pasteryzacji – ich termin ważności to od kilku dni, do góra trzech tygodni. Rozpoznać je możesz po charakterystycznym osadzie, który gromadzi się na dnie butelki. To właśnie takie piwa mają mnóstwo składników odżywczych i niepowtarzalny, świeży smak.

Pasteryzacja a mikrofiltracja

Zdarza się jednak, że w barze lub sklepie zakupić można piwo niepasteryzowane o długim terminie przydatności. Czy oznacza to, że producent kłamie? Nie ma takiej możliwości, jednak długi termin ważności oznacza, że piwo to zostało poddane innemu procesowi – mikrofiltracji. Jest to metoda nieco zbliżona do pasteryzacji, jednak nie wymaga użycia wysokiej temperatury - odżywcza zawiesina, która odpowiada za szybkie psucie się trunku, zostaje z niego usunięta poprzez przepuszczenie przez filtry.

Piwa niepasteryzowane, które zostały przefiltrowane mogą stać tygodniami na półkach sklepowych, jednak ich okres przydatności do spożycia wciąż będzie krótszy, niż w przypadku piw poddanych pasteryzacji.

Piwa niepasteryzowane – jak je pić?

Jeśli chcesz spróbować piwa niepasteryzowanego, przede wszystkim wybierz takie, którego termin przydatności jest krótki. Piwa niepasteryzowane z długim okresem ważności (czyli poddane mikrofiltracji), są więc mniej wartościowe, a po długim czasie stania na sklepowej półce ich charakterystyczny smak jest ledwo wyczuwalny. Najlepsze piwa niepasteryzowane zakupić możesz w hurtowniach piw, takich jak Zofmar Bis s.c. Firma ta od lat zaopatruje w wyjątkowe trunki lokale gastronomiczne oraz sklepy – w ich ofercie znajdziesz także piwo w beczkach.

Wybierając się do baru lub z zamiarem spróbowania piwa niepasteryzowanego wybierz to, które nalewane jest wprost do kufla – zyskasz wtedy pewność, że piwo jest świeże, ma pełny smak i mnóstwo witamin.

Opracowanie:
Łódź, Niciarniana 50 lok. 52
tel. 510 124 033
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz