Artykuł sponsorowany

Czym wyróżniają się lody rzemieślnicze marki La Bottega?

Czym wyróżniają się lody rzemieślnicze marki La Bottega?

Charakterystyczne włoskie gelaterie to lodziarnie, w których według tradycyjnych receptur przygotowywane są zmrożone desery. Można ich jednak zasmakować bez wybierania się na Półwysep Apeniński – wyjątkowe lody rzemieślnicze tworzone właśnie na podstawie typowych dla Italii przepisów ma w swojej ofercie La Bottega. Pod tą marką dostępnych jest kilka typów produktów. Sprawdź, jakich!

Lody klasyczne w ofercie La Bottega – jak są przygotowywane?

W przypadku zimnych deserów produkowanych przemysłowo na szeroką skalę, składniki poszczególnych produktów są precyzyjnie odmierzane przez przeznaczone do tego maszyny. Proporcje nie zmieniają się, a smak finalnego wyrobu w dużej mierze uzależniony jest od zastosowanych wzmacniaczy. W przypadku lodów rzemieślniczych proces przygotowania realizowany jest nieco inaczej. Przede wszystkim nie stosuje się wspomnianych dodatków syntetycznych. Proponowane przez markę La Bottega lody tworzone są na podstawie tradycyjnych receptur włoskich, co oznacza też stosukowo niski poziom tłuszczu.

Wynika to z zastosowania większej ilości mleka przy ograniczeniu śmietany. Tym samym taka słodka propozycja jest jednocześnie zdrowsza i zawiera mniej kalorii. Po dodaniu cukru i opcjonalnie soku z cytryny oraz owoców, mieszankę zamraża się w celu uzyskania optymalnej konsystencji. Sam proces, choć stosunkowo prosty, wymaga użycia specjalnych urządzeń. W ten sposób powstają od podstaw lody rzemieślnicze o tradycyjnym, włoskim smaku, które można nabyć w lodziarni La Bottega.

Jakie desery oprócz lodów klasycznych oferuje La Bottega?

Jedną z ciekawszych propozycji w kontekście zmrożonych deserów są sorbety. Proces ich przygotowania jest podobny jak w przypadku lodów klasycznych – z wyjątkiem użycia produktów mlecznych w postaci śmietany i mleka. Są one pomijane, co czyni finalny wyrób wegańskim. Oprócz braku składników pochodzenia zwierzęcego sorbety charakteryzują się orzeźwiającym smakiem i są idealną propozycją na upalne popołudnie. Takie desery również można znaleźć w ofercie lodziarni La Bottega.

Jak wskazują jej pracownicy, asortyment obejmuje też przygotowane na podstawie alkoholu lody. Wyróżniają się one intensywnym i zarazem nietuzinkowym smakiem. La Bottega produkuje je w różnych wariantach – bazą może być np. śliwkowe lub miodowe piwo, a także białe wino czy typowe dla Włoch Prosecco. Ostatni z trunków jest też podstawą drinka o nazwie Aperol Spritz, który również może być użyty w lodach alkoholowych. Marka La Bottega oferuje tego typu desery nawet z zawartością whisky. Warto włączyć je do menu restauracji lub innego lokalu gastronomicznego – z pewnością przyciągną uwagę gości, którzy chętnie zamówią nietypowy przysmak.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz