Artykuł sponsorowany

Czym są naczynia żaroodporne i dlaczego powinny być obecne w każdej kuchni?

Czym są naczynia żaroodporne i dlaczego powinny być obecne w każdej kuchni?

Naczynia żaroodporne mają szerokie zastosowanie, dzięki czemu spełnią oczekiwania osób o różnych potrzebach. Różnią się między sobą kształtem, tworzywem, z którego zostały wykonane, wielkością oraz dodatkowymi cechami, które pozwalają na zakup produktu dostosowanego do indywidualnych potrzeb. Sprawdź, jakie zastosowanie mają naczynia żaroodporne, jak wybrać odpowiedni model dla siebie oraz dlaczego ten element wyposażenia musi znaleźć się w twojej kuchni.

Z jakich materiałów produkowane są naczynia żaroodporne?

Naczynia żaroodporne charakteryzują się tym, że używane mogą być w bardzo wysokich temperaturach, nawet do 300⁰C. Wynika to z tego, z jakich materiałów są one produkowane. Mimo upływu lat wciąż najlepiej sprawdzają się w tym szkło i ceramika. O cechach charakterystycznych dla tych tworzyw mówi specjalista pracujący w sklepie Remis Artykuły Gospodarstwa Domowego:

Szkło charakteryzuje się niskim wskaźnikiem rozszerzalności cieplnej, dlatego znalazło zastosowanie między innymi w kuchni. Szklane naczynia żaroodporne pozwalają na pieczenie i duszenie różnorodnych potraw, a ich dodatkową zaletą są przezroczyste ścianki, dzięki którym można na bieżąco monitorować stopień przyrządzenia dania. Co ważne, szkło nie wchodzi w reakcje z żywnością ani nie absorbuje zapachów. Jest więc zupełnie neutralne. Ceramika również jest bardzo odporna na działanie temperatur – zarówno niskich, jak i wysokich. Kucharze doceniają ją za to, że nie zmienia smaku ani zapachu potraw, a jedzenie nie przywiera do ceramicznych ścianek. Ponadto ceramika pięknie wygląda, można więc elegancko podać danie znajdujące się w naczyniu żaroodpornym na stół i zachwycić gości.

Co warto wiedzieć o kształtach naczyń żaroodpornych?

Podstawowa klasyfikacja kształtów naczyń żaroodpornych dzieli je na okrągłe i prostokątne. Oczywiście różnią się od siebie także wielkością. Naczynia żaroodporne okrągłe znane są ze swojej praktyczności. Można przyrządzać w nich zapiekanki, lasagne, wytrawne torty, a nawet piec chleb. Dno jest szerokie, dzięki czemu ciepło dobrze się rozprowadza. Naczynie jest łatwe w czyszczeniu, a co ciekawe może być też myte w zmywarce. Okrągłe naczynia żaroodporne gwarantują szybkie i ekonomiczne gotowanie. Drugim rodzajem są naczynia prostokątne, które doskonale sprawdzają się do przyrządzania lasagne czy pieczenia i duszenia mięs, na przykład żeberek. Ciepło szybko i równomiernie rozchodzi się po naczyniu, a wygodne uchwyty ułatwiają użytkowanie. Naczynia żaroodporne wyposażone w pokrywkę umożliwiają dłuższe utrzymanie temperatury jedzenia. Jeśli ma ono zostać wystawione na stół, na którym spędzi dłuższą chwilę, warto wybrać naczynie z podgrzewaczem. Wielkość naczynia żaroodpornego powinna zostać wybrana zgodnie z indywidualnymi potrzebami. Zaleca się posiadanie dwóch egzemplarzy – małego i dużego.

Dlaczego naczynia żaroodporne powinny zagościć w każdej kuchni?

Kucharze przyznają, że nie wyobrażają sobie swojej pracy bez naczyń żaroodpornych, które otwierają przed użytkownikiem drzwi do pełnego wykorzystania możliwości piekarnika. Naczynie umożliwia przyrządzenie całego wachlarza potraw – od warzyw, przez ryby i mięso, po zapiekanki mięsne i wegańskie. Można wykorzystać je nawet do przygotowania słodkiego ciasta czy pysznego deseru. Co ważne, pieczenie w naczyniu żaroodpornym jest świetną opcją dla osób chcących uniknąć tłustych i kalorycznych potraw. Warto pamiętać o tym, że na rynku dostępne są bardzo różnorodne naczynia żaroodporne, dzięki temu każdy znajdzie coś dla siebie. Można wybrać kształt, materiał, którego użyto przy produkcji lub wielkość naczynia, która może wynosić dwa litry, ale też ponad pięć litrów. Estetyczny wygląd sprawia, że naczynie, w którym przygotowano potrawę, może stanowić element zastawy stołowej. Ponadto naczynia żaroodporne sprawdzają się też do przechowywania i odgrzewania potraw, są także bardzo łatwe w czyszczeniu.

Jak wybrać sprzedawcę oferującego naczynia żaroodporne?

Naczynia żaroodporne muszą reprezentować sobą najwyższą jakość, by sprostać oczekiwaniom nabywców. Dlatego warto wybierać doświadczonych i renomowanych sprzedawców artykułów gospodarstwa domowego, takich jak hurtownia Remis działająca stacjonarnie w Białymstoku oraz jako sklep internetowy. Na rynku istnieje od 1990 roku, stale oferując swoim klientom różnorodne wyposażenie wysokiej jakości, które sprawdzi się zarówno w domu, jak i w lokalu gastronomicznym. Hurtownia współpracuje tylko ze sprawdzonymi i renomowanymi producentami, a jej pracownicy służą wsparciem i dobrą radą. Dlatego zdobyła zaufanie już tak wielu konsumentów.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz