Materiał Partnera

Czym powinna cechować się armatura dla przemysłu spożywczego?

Czym powinna cechować się armatura dla przemysłu spożywczego?
Produkcja artykułów spożywczych wymaga specjalnej uwagi i dbałości o nawet najmniejszy szczegół. Zakład produkcyjny nie może sobie pozwolić na to, aby w żywności znalazły się jakiekolwiek zanieczyszczenia lub drobne części maszyn. Wypuszczenie na rynek zanieczyszczonych produktów może zagrażać konsumentom i grożą za to spore kary. Gdzie kupować armaturę dla przemysłu spożywczego i czym powinna się charakteryzować?

Odporny na korozje materiał

Zasada ta dotyczy w szczególności części metalowych. Zwykła stal dość szybko ulega korozji, dlatego w przemyśle spożywczym najczęściej stosuje się stal nierdzewną, mającą wieloletnią trwałość. Trzeba pamiętać, że na linii produkcyjnej poszczególne elementy armatura mają styczność z wieloma czynnikami np. wodą lub różnymi dodatkami chemicznymi. Metal powinien być zatem odporny na ich działanie. Rudawe zacieki lub kawałki rdzy to z pewnością nie jest coś, co konsument chciałby znaleźć w swojej żywności.

Brak luźnych elementów

Dostanie się do żywności elementu armatury przemysłowej to jedna z najniebezpieczniejszych sytuacji. Armatura słabej jakości bardzo często składa się z części, które już po kilku tygodniach eksploatacji zaczynają się rozpadać. Przemysł spożywczy nie może pozwolić sobie na sytuację, w której do jedzenia trafi np. kawałek metalu lub uszczelka. Pół biedy, jeśli konsument znajdzie je po otwarciu opakowania. Wystarczy chwila nieuwagi, aby zanieczyszczenia trafiły do przewodu pokarmowego lub spowodowały zakrztuszenie się, czy też ukruszenie zęba. Zakład produkcyjny w takiej sytuacji musi ponieść odpowiedzialność i zwykle staje przed sądem.

Znajdź zaufanego sprzedawcę!

Jednym z polecanych producentów armatury dla przemysłu spożywczego jest firma Korpax. Dlaczego warto znaleźć zaufanego sprzedawcę? Przede wszystkim dobry sprzedawca może zaoferować produkty w atrakcyjnych cenach, które mimo tego będą wykonane według wszystkich obowiązujących w kraju norm i obostrzeń dotyczących przemysłu spożywczego. W dzisiejszych czasach każdy przedsiębiorstwa ma dostęp do tysięcy źródeł, lecz nie wszędzie armatura będzie wysokiej jakości. Unikać trzeba przede wszystkim chińskich aukcji internetowych, które zwykle obiecują cuda, a jak się okazuje – chińskie zamienniki często psują się już po kilku tygodniach eksploatacji. Każdy kraj ma swoje własne reguły dotyczące elementów armatury stosowanych w przemyśle spożywczym. Jak zostało już napisane, w Polsce armatura w zakładzie produkcyjnym wytwarzającym żywność musi być wykonana ze stali nierdzewnej i pozbawiona różnego rodzaju luźnych elementów, aby wyeliminować wszelkie zagrożenia.

Opracowanie:
Koszalin, Szczecińska 39-41
tel. 601 403 174
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz