Czym powinien charakteryzować się smaczny i zdrowy chleb?
Chleb to polska tradycja, wiele rodzin nie wyobraża sobie śniadania bez pajdy, kromki chleba, porcji warzyw i szklanki soku na zdrowe rozpoczęcie dnia. Piekarnie mają zaskakującą ilość rodzajów chleba, które kusi przepięknym zapachem i apetycznym wyglądem. Zobaczmy, czym kierować się przy wyborze chleba idealnego? Czy wybrać chleb na zakwasie, czy na drożdżach?
Produkcja chleba nie jest skompilowana. Do jego produkcji potrzeba tylko 4 składników:
- Mąki
- Wody
- ·Zakwasu bądź drożdży
- Soli.
Mimo tak prostej receptury znalezienie dobrego chleba jest tak trudne
Idealnie wyrośnięty chleb, z dobrych jakościowo składników wpływa pozytywnie na nasz wygląd i samopoczucie. Chcąc zakupić smaczne, świeże pieczywo, najlepiej szukać sprawdzonych piekarni, zakładów produkcyjnych, którzy przykładają olbrzymią uwagę nie tylko do procesu produkcji chleba, ale również o właściwe przeszkolenie personelu w punkcie sprzedaży. Przykładem piekarni, używającej tylko sprawdzonych receptur do produkcji pieczywa jest Piekarnia Ewa z Orzesza produkująca wyroby cukiernicze.
Nawet najsmaczniejszy, najlepszy chleb na świecie nie trafi na twój stół, jeśli obsługa sklepu, nie będzie świadoma tego:
- Jaki chleb posiada w ofercie?
- Jaki jest skład chleba?
- Czym charakteryzuje się smak danego gatunku chleba?
- Jak przechowywać chleb?
Rodzaje pieczywa dostępne w piekarniach i sklepach spożywczych
W zależności od rodzaju użytej mąki możemy zakupić różne rodzaje pieczywa, takie jak m.in.:
- chleb pszenny
- chleb pszenno-żytni
- chleb razowy
- chleb żytni
- chleb cebulowy
- chleb wieloziarnisty
- chleb słonecznikowy
- chleb orkiszowy.
Zakwas to drugi składnik, który determinuje wygląd i smak chleba
Wybór mąki determinuje smak chleba i jego walory odżywcze, podobnie rzecz się ma z wyborem środka spulchniającego. Pyszny i zdrowy chleb będzie źródłem:
- błonnika
- białka
- witamin z grupy B
- skrobi
- składników mineralnych.
Piekąc chleb używaj zakwasu – zapobiega on wielu chorobom
Zakwas powoduje, że chleb zwiększa swoją objętość. To mieszanina mąki z wodą, która w wysokiej temperaturze ulega fermentacji. W jej wyniku zawarty w ziarnach kwas fitynowy (blokuje wchłanianie minerałów) zostaje zdezaktywowany.
Wyższość zakwasu nad drożdżami wynika z zawartości w nim dzikich drożdży, bakterii produkujących kwas octowy i bakterie kwasu mlekowego (łac. Lactobacillus) poprawiając perystaltykę jelit i blokując rozwój bakterii chorobotwórczych.
Zdrowy chleb żytni nie będzie zawierał w składzie karmelu i innych barwników nadających pieczywu czekoladowe i rudawe zabarwienie. Prawdziwy chleb żytni jest w odcieniach szaro-brązowych. Pieczywo pszenne charakteryzuje złocista, delikatnie popękana skórka i wyczuwalny ciężar. Lekkie pieczywo zostało sztucznie napowietrzone, zawiera duże ilości białej niezdrowej mąki.