Artykuł sponsorowany

Czym powinien charakteryzować się smaczny i zdrowy chleb?

Czym powinien charakteryzować się smaczny i zdrowy chleb?

Chleb to polska tradycja, wiele rodzin nie wyobraża sobie śniadania bez pajdy, kromki chleba, porcji warzyw i szklanki soku na zdrowe rozpoczęcie dnia. Piekarnie mają zaskakującą ilość rodzajów chleba, które kusi przepięknym zapachem i apetycznym wyglądem. Zobaczmy, czym kierować się przy wyborze chleba idealnego? Czy wybrać chleb na zakwasie, czy na drożdżach?

Produkcja chleba nie jest skompilowana. Do jego produkcji potrzeba tylko 4 składników:

  •   Mąki

  •   Wody

  • ·Zakwasu bądź drożdży

  •  Soli.

Mimo tak prostej receptury znalezienie dobrego chleba jest tak trudne

Idealnie wyrośnięty chleb, z dobrych jakościowo składników wpływa pozytywnie na nasz wygląd i samopoczucie. Chcąc zakupić smaczne, świeże pieczywo, najlepiej szukać sprawdzonych piekarni, zakładów produkcyjnych, którzy przykładają olbrzymią uwagę nie tylko do procesu produkcji chleba, ale również o właściwe przeszkolenie personelu w punkcie sprzedaży. Przykładem piekarni, używającej tylko sprawdzonych receptur do produkcji pieczywa jest Piekarnia Ewa z Orzesza produkująca wyroby cukiernicze.


Nawet najsmaczniejszy, najlepszy chleb na świecie nie trafi na twój stół, jeśli obsługa sklepu, nie będzie świadoma tego:

  • Jaki chleb posiada w ofercie?

  •  Jaki jest skład chleba?

  • Czym charakteryzuje się smak danego gatunku chleba?

  • Jak przechowywać chleb?

Rodzaje pieczywa dostępne w piekarniach i sklepach spożywczych

W zależności od rodzaju użytej mąki możemy zakupić różne rodzaje pieczywa, takie jak m.in.:

  • chleb pszenny

  • chleb pszenno-żytni

  •  chleb razowy

  •  chleb żytni

  • chleb cebulowy

  • chleb wieloziarnisty

  •  chleb słonecznikowy

  •  chleb orkiszowy.

Zakwas to drugi składnik, który determinuje wygląd i smak chleba

Wybór mąki determinuje smak chleba i jego walory odżywcze, podobnie rzecz się ma z wyborem środka spulchniającego. Pyszny i zdrowy chleb będzie źródłem:

  •  błonnika

  •  białka

  • witamin z grupy B

  •  skrobi

  • składników mineralnych.

Piekąc chleb używaj zakwasu – zapobiega on wielu chorobom

Zakwas powoduje, że chleb zwiększa swoją objętość. To mieszanina mąki z wodą, która w wysokiej temperaturze ulega fermentacji. W jej wyniku zawarty w ziarnach kwas fitynowy (blokuje wchłanianie minerałów) zostaje zdezaktywowany.

Wyższość zakwasu nad drożdżami wynika z zawartości w nim dzikich drożdży, bakterii produkujących kwas octowy i bakterie kwasu mlekowego (łac. Lactobacillus) poprawiając perystaltykę jelit i blokując rozwój bakterii chorobotwórczych.

Zdrowy chleb żytni nie będzie zawierał w składzie karmelu i innych barwników nadających pieczywu czekoladowe i rudawe zabarwienie. Prawdziwy chleb żytni jest w odcieniach szaro-brązowych. Pieczywo pszenne charakteryzuje złocista, delikatnie popękana skórka i wyczuwalny ciężar. Lekkie pieczywo zostało sztucznie napowietrzone, zawiera duże ilości białej niezdrowej mąki.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz