Czym jest zdrowa żywność i dlaczego jest modna?
Czy zdrowa żywność jest na czasie? Okazuje się, że tak i to bardzo dobry kierunek. Raport Listonic pokazuje, że coraz chętniej po nią sięgamy, wybieramy zamienniki mięsa, a także owoce oraz warzywa. Trend ten obserwowany jest już od końca 2020, a na początku 2021 przybrał na sile. W artykule przyglądamy się, z czego to wynika. Zastanawiasz się, czym właściwie powinna charakteryzować się zdrowa żywność i jak ją wybierać? Jakie są zamienniki mięsa? Podpowiadamy.
Co to jest zdrowa żywność?
Zdrowa żywność to pojęcie nie zawsze jasne. Żywność ekologiczna musi zawierać odpowiednie certyfikaty i spełniać określone wymogi. Za zdrową żywność ogólnie uznaje się żywność naturalną, która nie zawiera środków konserwujących i zbędnych ulepszaczy. Powinna być produkowana tradycyjnymi metodami, bez dodatku sztucznych nawozów czy chemicznych dodatków, które np. wzmacniają smak czy zmieniają konsystencję. Takie produkty znajdziesz nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także na specjalnych działach w marketach.
Po jaką żywność sięgamy i dlaczego?
Według danych Listonic w ciągu pierwszych dwóch tygodni stycznia 2021 roku użytkownicy aplikacji dużo częściej planowali zakup produktów fit (+108,3%), warzyw (+ 99,4%) czy roślin jadalnych i sałat (+ 50,8%) – w porównaniu do tego okresu w zeszłym roku. Co ciekawe, napoje izotoniczne cieszyły się zdecydowanie mniejszym zainteresowaniem. Przyczyn może być kilka – zamknięte siłownie i kluby fitness, chęć spełnienia postanowień noworocznych, a także potrzeba zadbania o zdrowie w obliczu obecnej sytuacji i konieczności pozostawiania w domu.
Z kolei w czwartym kwartale 2020 roku artykułami, które odnotowały największy wzrost, były zamienniki mięsa. Coraz chętniej wybieramy alternatywę dla produktów odzwierzęcych. Zwiększa się nasza świadomość, a zamienniki są coraz łatwiej dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i nie tylko. Ponadto mają lepszą jakość oraz smak. Wiele osób zdaje sobie sprawę, że mięso jest coraz gorszej jakości, poza tym ważne stają się kwestie etyczne i związane z ochroną środowiska. Produkcja mięsa obciąża środowisko, m.in. wpływa na marnowanie wody.
Jakie są zamienniki mięsa?
Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso na obiad? Oto kilka prostych propozycji:
Tofu
Świetnie nadaje się jako zastępstwo dla mięsa drobiowego. Warto zamarynować je dzień wcześniej, np. w sosie sojowym z dodatkiem papryki i oleju. Z tofu przyrządzisz nie tylko kotlety, ale także odpowiednik nuggetsów w chrupiącej panierce.
Soczewica, fasola, rośliny strączkowe
Powinny stanowić bazę diety każdej osoby, która ogranicza lub w ogóle eliminuje mięso. Zawierają białko, są pożywne i można je przygotować na wiele sposób – np. przyrządzić z nich pyszny pasztet. Sprawdź, jak ugotować soczewicę.
Boczniaki
Boczniaki będą najlepszym wyborem, ale możesz postawić także na inne grzyby, one również nadadzą „mięsnego” aromatu. Z boczniaków przyrządzisz schabowe, które smakują niemal identycznie jak oryginał, ponadto możesz zrobić z nich kotlety do burgerów.
Kalafior
Kalafior powinien być odpowiednio przyrządzony, czyli koniecznie nierozgotowany. Możesz przyrządzić z niego kotlety i usmażyć na patelni lub otoczyć w panierce i upiec w piekarniku. Kalafior świetnie zastąpi kawałki kurczaka w daniu.
Które zdrowe produkty kupujemy częściej?
Jak wynika z raportu Listonic w 2021 roku częściej planujemy zakup zdrowej żywności, w tym przede wszystkim:
- hummusu,
- orzechów,
- zmienników cukru,
- otrębów i błonnika,
- soczewicy i cieciorki.
Raporty potwierdzają więc, że nasze nawyki zmieniają się na lepsze. To dobry znak. Jeśli szukasz pysznych i zdrowych przepisów, przeczytaj, jak zrobić hummus.