Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się typ 2000 mąki orkiszowej?

Czym charakteryzuje się typ 2000 mąki orkiszowej?

Obecnie na rynku można znaleźć niezliczoną ilość rodzajów mąki. Producenci prześcigają się w nowinach na temat zdrowotnych właściwości każdego zboża. Chcąc wybrać najlepszy produkt, można bardzo łatwo pogubić się w często sprzecznych ze sobą informacjach. Przybliżamy więc, czym charakteryzuje się typ 2000 mąki orkiszowej i dlaczego to właśnie po niego warto sięgnąć, robiąc zakupy.

 

Bogate właściwości

Orkisz – jedno z najstarszych zbóż na świecie – jest jednym z podgatunków pszenicy. W porównaniu do najbardziej popularnej pszenicy zwykłej, orkisz wypada zdecydowanie lepiej ze względu na swoją strukturę genetyczną i właściwości odżywcze. Zboże to posiada mocniejszą łuskę, dzięki czemu jest odporne na różne choroby oraz na działanie szkodników. Orkisz w przeciwieństwie do pszenicy nie toleruje także chemii, przez co udaje mu się unikać sztucznego nawożenia i prób genetycznych modyfikacji. Jego wartość kaloryczna oraz zawartość węglowodanów są mniejsze. Mąka orkiszowa jest bogata w wiele witamin takich jak A, E, D oraz witaminy z grupy B. Utrzymany poziom witaminy A w organizmie zapobiega kurzej ślepocie oraz odpowiada za odpowiednią budowę szkliwa nazębnego. Witamina E pomaga przeciwdziałać starzeniu się i zapobiega bezpłodności. Dodatkowo hamuje także namnażanie się złego cholesterolu. Z kolei witamina D odpowiada za mocne kości. Kompleks witamin z grupy B gwarantuje prawidłową pracę układu nerwowego, łagodząc napięcie i pobudzając dobry nastrój. Jeśli ilość witamin, jakie zapewnia mąka orkiszowa, nie byłaby przekonująca, można dodać także, że dostarcza ona innych ważnych dla organizmu składników, do których należą fosfor, żelazo, cynk, miedź, mangan i kobalt

Ekspert ze sklepu internetowego Diogra dodaje: „Typ 2000 oznacza mąkę razową, czyli przemieloną wyłącznie jeden raz. Z tego powodu typ 2000 mąki orkiszowej charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Dzięki temu potrawy, do których zostanie użyty, będą zapewniały długotrwałe poczucie sytości, jednocześnie pobudzając jelita do pracy”. Zawartość błonnika to ważna zaleta mąki orkiszowej nie tylko z punktu widzenia osób dbających o sylwetkę, ale także dla tych, którzy walczą z wysokim stężeniem cukru we krwi oraz wszystkich, którzy chcą zadbać o swoją odporność.

 

Szerokie zastosowanie

Problem z użyciem wielu typów mąki tworzonych z przeróżnych rodzajów zbóż polega na ich wąskim zastosowaniu. Często okazuje się, że poza kilkoma specyficznymi przepisami, na które udało nam się trafić, ciężko wykorzystać resztę zawartości opakowania w codziennym życiu. W przypadku wielu potraw smak danej mąki okazuje się zbyt wyrazisty, zaś przy wypiekach struktura mąki sprawia, że ciasto staje się zbyt twarde lub za bardzo się kruszy. Jednak typ 2000 mąki orkiszowej, dzięki rodzajowi swojego przemiału, dobrze miesza się z innymi mąkami, przez co wypieki, do których zostaje używany, wyróżniają się lekkością. Taka mąka idealnie sprawdza się przy pieczeniu chleba orkiszowego, który charakteryzuje się wyjątkowym smakiem przypominającym orzechowy. Co więcej, nie kruszy się i dłużej pozostaje świeży. Mąka orkiszowa znajdzie także swoje zastosowanie przy pieczeniu ciast, gofrów, naleśników oraz przy robieniu makaronu razowego.

Oceń artykuł (2)
5.0
Komentarze
Dodaj komentarz