Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzuje się amerykański grill?

Czym charakteryzuje się amerykański grill?

Amerykanie, podobnie jak Polacy, kochają spotykać się przy grillu. Istnieją jednak pewne zasadnicze różnice pomiędzy polskim grillem, a barbecue prosto ze Stanów Zjedoczonych. Warto je poznać, bo Amerykanie to mistrzowie przyrządzania smacznych, aromatycznych dań, które stanowią dla nas synonim obfitości. Odwiedzając amerykańską restauracje oferującą dania z grilla możemy liczyć na prawdziwą ucztę.

Wyróżniki amerykańskiego grilla

Polski grill nie może obyć się bez kiełbasy, karkówki, keczupu czy musztardy. W USA dobór mięs jest nieco inny – bardzo często na grillu spotkamy żeberka wieprzowe, skrzydełka kurczaka czy wołowinę. Nie może zabraknąć także klasycznego sosu barbecue o charakterystycznym, dymnym aromacie. Sam dym jest zresztą narzędziem, za pomocą którego dania grillowe pochodzące z USA zyskują swój specyficzny smak. Same grille stosowane w Stanach posiadają najczęściej duże przykrywki pozwalające na zamknięcie w nich dymu i powolne opiekanie potraw. W amerykańskim grillu stosuje się najczęściej węgiel drzewny. Wszystko to sprawia, że dania przyrządzone w restauracji wyspecjalizowanej w amerykańskiej kuchni – takiej jak BBQ House – są jedyne w swoim rodzaju. Na grillu można przyrządzić nie tylko mięso, ale też kanapki czy kotlety przygotowane specjalnie do przyrządzenia wyjątkowych, amerykańskich burgerów.

Jakie mięso najczęściej gości na amerykańskim grillu?

Amerykanie grillują niezależnie od miejsca zamieszkania, ale ten sposób gotowania jest szczególnie popularny na południu – w stanach takich jak Kentucky czy Teksas. Typy mięs, które mieszkańcy USA wrzucają na ruszt są jednak podobne niezależnie od rejonu. Często na grilla trafiają steki typu T‐bone, czyli kawałki polędwicy i rostbefu z charakterystyczną kością w kształcie litery T. Klasycznym mięsem spotykanym na amerykańskim grillu jest także wołowy stek – średnio wysmażony lub krwisty. Co ciekawe, w ostatnich latach tego typu steki zyskują na popularności także w Polsce. Równie często na grillu amerykańskim możemy spotkać grillowane żeberka, podawane na różne sposoby – na przykład z idealnie pasujących do nich sosem śliwkowym. Mówiąc o kuchni amerykańskiej nie sposób oczywiście pominąć burgerów – mięso niezbędne do przygotowania każdego z nich też może zostać zgrillowane, przez co bardzo zyskuje na walorach smakowych i zapachowych. Wystarczy jedynie umieścić tak przygotowany kawałek mięsa w miękkiej, słodkawej bułce i skomponować dodatki – oczywiście nie może tutaj zabraknąć sera i ulubionych warzyw.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz