Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzują się potrawy kuchni tajskiej?

Czym charakteryzują się potrawy kuchni tajskiej?

Poznawanie nowych smaków daje możliwość zbliżenia się do innych kultur i poszerzenia kulinarnych horyzontów. Tajska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie, a dania charakterystyczne dla tego regionu świata wyróżniają się niepowtarzalnym, świeżym i aromatycznym smakiem. Wiele nietuzinkowych przypraw w połączeniu z tradycyjnymi recepturami przygotowania daje możliwość skosztowania wyjątkowych potraw.

Świeżo i pikantnie

Kuchnia tajska charakteryzuje się przede wszystkim różnorodnością smaków. Dzięki obficie wykorzystywanej limonce, imbirowi czy trawie cytrynowej dania zawierające tego typu składniki charakteryzują się niezwykle orzeźwiającym smakiem. Świeżość jest jednym z głównych atutów potraw rodem z Tajlandii, które jednak potrafią być także bardzo pikantne. W tego typu kuchni powszechne jest bowiem wykorzystywanie papryki chili niezależnie od typu przygotowywanego dania. Ostre papryczki dodawane są w celu wzbogacenia i podkreślenia smaku, działają także rozgrzewająco i pobudzająco. Restauracja Limonka przygotowuje tajskie dania wyłącznie na podstawie oryginalnych przepisów, wykorzystując do tego tylko świeże składniki i aromatyczne zioła. W ten sposób powstają potrawy doskonale odzwierciedlające klimat ciepłej Tajlandii i charakterystyczne dla tego regionu smaki. Warto wiedzieć, że w tego typu daniach nierzadko stosowany jest też specjalny sos rybny, którego smak znacząco wpływa na ostateczną jakość przygotowanego posiłku. Co konkretnie są w stanie przygotować renomowane tajskie restauracje?

Charakterystyczne dania

Rozpoczynając przygodę z tajskim jedzeniem, warto zacząć od zup. Dla amatorów rozgrzewającej ostrości dobre restauracje przygotują pikantną zupę krewetkową z kolendrą i limonką. Pomieszanie smaków stanowi o jej wyjątkowości i z pewnością będzie to doskonały wybór przed niepowtarzalnym drugim daniem. Ciekawą propozycją jest też kurczak w zupie kokosowej z pieczarkami i kolendrą. Nietuzinkowe połączenie wprowadzi kubki smakowe w klimat Tajlandii i pozwoli rozkoszować się niespotykanym dotychczas posiłkiem. Warto także skusić się na aromatyczne przystawki w postaci soczystych szaszłyków z kurczaka po tajsku lub chrupiących roladek warzywnych z sosem słodko-kwaśnym. Renomowane restauracje tajskie oferują swoim gościom potrawy z owoców morza, drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, jednak również i wegetarianie odnajdą w menu pozycje dla siebie. To jednak właśnie krewetki czy ryby są jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tajskiej kuchni, dlatego warto ich spróbować np. w sosie sojowym z fasolką szparagową po tajsku czy w żółtym curry z bakłażanem i pędami bambusa. Kuchnia tajska to doskonała propozycja na poszerzenie horyzontów smakowych – warto skorzystać z oferty renomowanej restauracji podającej dania rodem z Tajlandii.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz