Czy woda z kranu jest naprawdę zdrowa?
W ostatnim czasie można usłyszeć coraz częściej zachętę do tego, by pić wodę prosto z kranu. Wielu z nas jednak obawia się tak robić i wybiera wodę butelkowaną lub dodatkowo filtruję tę, która płynie po odkręceniu kranowych kurków. Czy to rzeczywiście konieczne? W większości przypadków nie – zwłaszcza, jeżeli woda pochodzi z miejskiej sieci wodociągowej.
Jaka woda trafia z wodociągów do kranu?
Najczęściej zakłady wodociągów i kanalizacji pobierają wodę z pobliskich zbiorników wody słodkiej. Mogą to być na przykład rzeki, jeziora czy też zalewy – ujęcia dzielimy na powierzchniowe, gruntowe oraz wgłębne. Ale woda z takich ujęć nie trafia bezpośrednio do rur płynących do naszych domów. Wcześniej musi zostać poddana uzdatnianiu w specjalnie przystosowanych do tego stacjach. Tak też jest w przypadku wody, która dostarczana jest przez PWK „Górna Odra” Sp. z o.o.
Proces uzdatniania wody jest wieloetapowy i dość skomplikowany. W jego trakcie woda jest m.in.:
- napowietrzana – pozwala to ją natlenić oraz usunąć mogące się w niej znajdować inne gazy,
- filtrowana kilkukrotnie – zarówno mechanicznie, jak i z wykorzystaniem metody odwróconej osmozy, aby usunąć z niej wszystkie zanieczyszczenia,
- dezynfekowana – tak, aby pozbyć się z niej wszelkich groźnych bakterii, m.in. E. coli czy Legionelli.
Zanim trafi do kranu, musi również przejść wyśrubowane testy – tak, aby spełniła polskie i europejskie normy jakościowe. Dopiero wówczas jest wpuszczana do sieci, aby można z niej było korzystać. Wodociągi, które realizują zaopatrzenie w wodę, gwarantują jej dobrą jakość.
Czemu warto pić wodę z kranu?
Skoro już wiemy, że woda z kranu jest zdatna do picia, pojawia się pytanie, czy naprawdę warto ją spożywać bez przegotowania czy innej formy obróbki. Eksperci sądzą, że tak. Najważniejsze zalety takiego rozwiązania to:
- oszczędność pieniędzy – zakup wody butelkowanej naraża budżet domowy na, jak się okazuje, zbędne wydatki, ta z kranu jest równie dobra;
- korzyści dla zdrowia – w wodzie z kranu znajduje się wiele cennych minerałów, takich jak magnez i wapń, ich ilość zależy od ujęcia;
- wsparcie dla środowiska naturalnego – butelkowana woda trafia do nas w opakowaniach PET, które są nieekologiczne.
A co ze smakiem? Jeśli woda wydaje się mało smaczna, wystarczy ją dodatkowo uzdatnić, korzystając z odpowiednich filtrów do wody, np. w dzbankach czy montowanych na kranie. W większości przypadków jednak to rozwiązanie nie jest konieczne, by cieszyć się świeżą wodą zawsze i wszędzie.