Czy daktyle są zdrowe?

Czy daktyle są zdrowe?

Tak, daktyle są zdrowe i koniecznie przeczytaj dlaczego. Wiele osób obawia się ich spożywania ze względu na wysoką kaloryczność. Tymczasem to świetne źródło energii dla wszystkich, którzy prowadzą aktywny tryb życia. Poznaj cenne właściwości daktyli. Sprawdź, jak je jeść i co można z nich zrobić. Przeczytaj, jakie właściwości ma syrop daktylowy.

Jakie są właściwości daktyli?

Te niepozorne owoce kryją w sobie wielką moc. Właściwości daktyli są doceniane od lat. Najbardziej znane są między innymi z tego, że:

  • Wzmacniają odporność i pomagają w walce z przeziębieniem – polecane są przy leczeniu kaszlu i kataru, bólu gardła, a nawet astmy. Zawierają salicylany, których działanie przypomina działanie aspiryny – zwalczają ból i stany zapalne. Odwar z daktyli działa wykrztuśnie.
  • Obniżają poziom glukozy oraz cholesterolu
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka, zapobiegają udarom, miażdżycy, a także chorobie Alzheimera
  • Działają przeczyszczająco, dlatego zalecane są na uporczywe zaparcia
  • Zawierają potas, więc są świetnym źródłem energii dla sportowców i wszystkich, którzy żyją aktywnie

Czy daktyle tuczą? Ile jeść dziennie?

Zdania na temat tego, czy daktyle tuczą, są podzielone. Wszystko zależy od zapotrzebowania danej osoby, prowadzonego trybu życia itd. Nie da się ukryć, że są to owoce wysokokaloryczne, mówią dietetycy. Ile kalorii mają daktyle? W 100 g znajdziemy około 270-280 kalorii, czyli jeden daktyl średniej wielkości zawiera ich około 30. By nie przesadzić z ilością, zaleca się spożywanie od 2 do 3 daktyli dziennie. Na większą porcję pozwolić sobie mogą jedynie sportowcy oraz osoby intensywnie trenujące.

Jak jeść daktyle?

W sklepach znajdziemy zarówno daktyle suszone, jak i świeże. Daktyle świetnie smakują samodzielnie jako przekąska, ale można też potraktować je jako dodatek do wielu dań. Mają słodki i lekko karmelowy smak, więc świetne pasują zarówno w deserach, jak i ostrych potrawach. Dla wielu osób stanowią zamiennik białego cukru, który dodatkowo jest bogaty w błonnik.

Co zrobić z daktyli?

Z daktyli możesz wyczarować wiele pysznych dań takich jak:

  • Ciasto daktylowe – jest słodkie i pyszne, z pewnością spodoba się wszystkim łasuchom
  • Batony – połącz posiekane daktyle, orzechy, wiórki kokosa, żurawinę, pestki dyni oraz nasiona słonecznika i przygotuj zdrowe oraz pożywne batony nie tylko dla dzieci
  • Kulki – do batonowej mieszanki dodaj płatki owsiane i uformuj kulki – stworzysz idealną przekąskę dla każdego sportowca
  • Karmel – daktyle mogą posłużyć do przygotowania wegańskiego karmelu – zmiksuj namoczone daktyle z bananem i słodka i gęsta polewa gotowa! Możesz dodawać ją do deserów i ciast
  • Koktajle – dorzuć kilka daktyli do blendera wypełnionego owocami – daktyle podkręcą słodki smak i zagęszczą konsystencję koktajlu
  • Sałatki – dodaj posiekane daktyle do sałatki, a uzyskasz niecodzienny smak

Warto wiedzieć, że daktyle wykorzystywane są również do produkcji wina oraz syropu.

Jakie właściwości ma syrop daktylowy?

Gęsty syrop daktylowy pozyskiwany jest z miąższu świeżych owoców palmy daktylowej. Wyróżniają go głęboki odcień brązu, intensywny aromat, treściwa konsystencja i wyjątkowa słodycz. To zdrowszy zamiennik białego cukru. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów, owsianek, naleśników czy placków.

Nie wszystkie osoby mogą jednak cieszyć się smakiem syropu daktylowego. Nie zaleca się jego spożywania przy cukrzycy oraz zespole jelita nadwrażliwego. Osoby, które są na diecie lub mają skłonność do alergii, również powinny uważać. 

Opracowanie:
Marta
Redaktor pkt.pl
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz