Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o kaszance? – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wifima

 Co warto wiedzieć o kaszance? – Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wifima

Trudno wyobrazić sobie polski grill bez kaszanki. Jest to bowiem często wybierany produkt na letni posiłek na zewnątrz, zaraz po kiełbasie. I choć opinie o kaszance są różne, to zdecydowanie warto dowiedzieć się nieco więcej na temat tej potrawy. Sprawdzimy to w poniższym artykule, a także poznamy ofertę Zakładu Przetwórstwa Mięsnego Wifima z siedzibą w Woli Gałeckiej. Miłej lektury!

Czym jest kaszanka?

Kaszanka to produkt, w którego skład wchodzi najczęściej kasza gryczana lub jęczmienna, krew wieprzowa, podroby, cebula, a także przyprawy. Należy jednak zaznaczyć, ze w zależności od regionu, kaszanka może mieć odmienny skład, różny kształt, grubość, a także długość. Oprócz tego może być również różnie nazywana. Na jakość kaszanki wpływają użyte do jej produkcji surowce oraz procentowa zawartość danych składników. Ciekawostką jest fakt, że jest to jeden z najmniej przetworzonych produktów trafiających do sklepów mięsnych. I choć cena kaszanki różni się w zależności od oferty konkretnego dostawcy, to z reguły jest także dużo tańsza od innych wędlin.

Jakie właściwości odżywcze ma kaszanka?

Dzięki krwi wieprzowej kaszanka cechuje się dużą zawartością żelaza. Pierwiastek ten ma bardzo duży udział w transporcie tlenu, dlatego też produkt charakteryzuje się cennymi dla ludzkiego organizmu właściwościami odżywczymi. Żelazo wykorzystywane jest także do produkcji czerwonych krwinek oraz syntezy DNA. Odpowiednia podaż tego pierwiastka może zapobiegać anemii, a także korzystnie wpływać na układ odpornościowy. Warto również zaznaczyć, że tego rodzaju żelazo jest znacznie lepiej przyswajalne od żelaza pochodzenia roślinnego. Za sprawą kaszy gryczanej lub jęczmiennej, kaszanka dodatkowo wzbogaca się w cynk, potas, a także witaminy z grupy B. Jej niepodważalnym atutem jest również doskonały smak i aromat. Pamiętajmy jednak, aby tego typu wyroby kupować wyłącznie u sprawdzonych dostawców, takich Zakład Przetwórstwa Mięsnego Wifima z Woli Gałeckiej. Firma działa w branży od wielu lat, specjalizując się w produkcji wyrobów wędliniarskich, przygotowywanych na bazie starannie dopracowanych receptur. Zakład Wifima korzysta wyłącznie z wysokiej jakości komponentów, pochodzących od renomowanych dostawców. Oprócz kaszanki, w ofercie znajdziemy również pasztetową.

Opracowanie:
Łódź, Gojawiczyńskiej 22
tel. 42 649 26 13
Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz