Artykuł sponsorowany

Co warto wiedzieć o dezynfekcji kurników? – Avitech Service

Co warto wiedzieć o dezynfekcji kurników? – Avitech Service

Dezynfekcja kurnika jest niezwykle istotnym elementem utrzymania higieny oraz zdrowia ptaków hodowlanych.  Dlatego tak ważną rolę odgrywa prawidłowe przeprowadzenie wszelkich czynności przygotowania obiektów hodowlanych do kolejnego cyklu. Co warto wiedzieć o dezynfekcji kurnika? Na to oraz inne pytania znajdziemy odpowiedź w poniższym artykule, a także przybliżymy ofertę firmy Avitech Service Piotra Kaczmarczyka. Zapraszamy do lektury!

Dlaczego wykonuje się dezynfekcję kurnika?                                                                      

I choć utrzymanie kurnika w czystości przez cały czas jest niemożliwe, to można podjąć kilka działań, aby miejsce to było higieniczne i czyste. W tym celu przeprowadza się m.in. dezynfekcję kurnika, która chroni zwierzęta przed potencjalnymi zagrożeniami. Dzięki temu nie tylko usprawnimy walkę z niewidocznym gołym okiem patogenem, ale także poprawimy dobrostan ptaków. W ten sposób możemy także potencjalnie wydłużyć okres eksploatacji budynku. Jednak aby tak było, dezynfekcja kurnika musi zostać przeprowadzona za pomocą specjalnych preparatów i metod. Dlatego to zadanie najlepiej powierzyć profesjonalistom, którzy zapewnią nam bezpieczną realizację dezynfekcji, zgodną z zaleceniami producenta dotyczącymi stężenia i czasu kontaktu danego środka z czyszczoną powierzchnią.

Komu warto powierzyć dezynfekcję kurnika?

Czyste kurniki to podstawa zdrowego oraz wydajnego stada. A szczególnie w przypadku intensywnej produkcji drobiu, gdzie mycie i dezynfekcja odgrywają niezwykle ważną rolę. Aby uniknąć pojawienia się mikroflory patogennej w kurniku, należy przeprowadzić bezpieczną dezynfekcję, którą wykonuje m.in. firma Avitech Service Piotra Kaczmarczyka. Przedsiębiorstwo działa na rynku od kilkunastu lat, zapewniając właścicielom ferm drobiu specjalistyczne usługi dopasowane do ich potrzeb – profesjonalną dezynfekcję, zwalczanie kokcydiozy czy sprzedaż piskląt typu brojler, a także wysokojakościowych premiksów farmerskich.

Warto dodać, że specjaliści z firmy Avitech Service zabieg dezynfekcji przeprowadzają za pomocą amoniaku, na mokro bądź celowanymi środkami - przez zamgławianie termiczne. Kiedy najczęściej wykonuje się taki zabieg? Kompleksową dezynfekcję fermy drobiu należy z pewnością przeprowadzić pomiędzy każdymi wstawieniami kur do obiektu. To właśnie wtedy musimy zadbać o dokładne umycie oraz zdezynfekowanie każdej powierzchni.

Oceń artykuł (0)
0.0
Komentarze
Dodaj komentarz